Han skaper vårstemning på glass, flaske - og sykkel

Lengter du etter våren?

Krydderbrennevin, rosévin og Jodelwasser står på vårens meny fra vinmaker Calle Fegth. Rosévinsesongen ble startet med vinkveld på restaurant Glass i Molde. Foto: Odd Roar Lange

Krydderbrennevin, rosévin og Jodelwasser står på vårens meny fra vinmaker Calle Fegth. Rosévinsesongen ble startet med vinkveld på restaurant Glass i Molde. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Han var Norges ukronede riesling-konge med egen Riesling og Jazzvin. Og han var skråsikkert på én ting: han skulle aldri lage rosévin.
Men for fem år siden gjorde han et unntak. Det har han gjort hvert eneste år siden da. Men det skjedde ikke helt uten forviklinger for vinmakeren som har skapt et ferieparadis på den svenske øya Gotland.

Enkel matematikk

I 2014 lanserte Carl Birger «Calle» Fegth sin første rosévin, stikk i strid med løftet han hadde gitt seg selv.
For å gjøre det hele til en ekstra gimmick så tappet han rosévinen på 1-litersflasker og kalte det «1 liter Råsa». Men norske vinmonopolkunder oppdager ofte ikke at er var 1,0 liter på Calles rosevin mens det er 0,75 liter på konkurrentenes.
Dermed tror mange av kundene at moldenserens rosévin er dyrere enn de andres. Mens den i stedet er billigere, når prisen fordeles på volumet i flaska.

Og nå, ved inngangen av en ny sommer- og rosévinsesong lanserer Calle Fegth for femte gang sin rosévin - denne gangen 1 liter Råsa 2018.
Druene kommer fra samme distrikt som tidligere, men 2018 ble en særdeles godt år med kjempestore og gode avlinger. Derfor er det mer spätburgunerdruer i årets utgave, i motsetning til tidligere års Calles Råsa som har hatt fordelingen 80 prosent spätburgunder-druer (pinot noir) og 20 prosent dornfelder-druer.

Ut på tur

Og dersom du ikke nøyer deg med å kjøpe vinen, men har lyst til å oppleve regionen druene kommer fra så er en reise til det vakre Rüdesheimdistriktet i Tyskland å anbefale.
Her er det mulig å reise rundt i venregionen med bil, men Calle slår et ekstra slag for kombinasjonen tog og sykkel.
-Området man mange trygge og fine sykkelveger. Og man kan sykle fra vinprodusent til vinprodusent, få være med vinsmaking og oppleve den tyske vinkulturen på nært hold.
Her finner du en rekke av dem.
-Men jeg anbefaler ikke overnatting i telt, ler Calle Fegth, og tenker tilbake på fjorårets sykkeltur sammen med en kona. Det ble flere søvnløse netter på grunn av feilberegning av lyden fra nattens hektiske togtrafikk like ved, og fra skipstrafikken på Rhinen.

Du kan lese mer om overnatting i regionen på denne siden

Les mer om vin her: