Her får du en bit av New York - hver lørdag

Amerikansk beskrivelse av en overdådig buffet er «smorgasboard». Smorgasburg, er som navnet tilsier, så uendelig mye mer.

Av Sven-Erik Knoff   for Thetravelinspector: Hver lørdag er det duket for Smorgasburg, et utendørs matmarked på et område nord i Williamsburg i East River State Park med rundt 100 boder med alle tenkelige smaker. Og dette er populært. Det var lang kø med mennesker allerede 15 minutter før åpning, og en time etterpå var det svært travelt og lange køer ved de mest populære bodene. Det var ikke vanskelig å få med seg hva som er de hippeste mat-trendene for tiden, det var noen få boder hvor køene var enormt lange.

Sultne i kø for å sikre seg godbitene fra de ulike leverandørene. Foto: Sven-Erik Knoff

Smorgasburg samler rundt 100 forskjellige produsenter hver lørdag i East River State Park i Brooklyn. Foto: Sven-Erik Knoff

 

East River State Park er godt skiltet, og historien om stedet blir tatt vare på. Foto: Sven-Erik Knoff

Tidligere industriområde

Området huset opprinnelig fabrikker og industri, med hovedvekt på sukker og mel, men etter 1983 var alt dette flyttet til andre steder. I 2007 åpnet parken, og rundt bygges det nå boliger og kontorer. Bydelen ved elvesiden i Brooklyn er høyst levende.

Noe for enhver slikkmunn

Doughnut som bare amerikanerne klarer å lage. Yummy! 

Du kommer ikke unna en ordentlig amerikansk søt og stor smultring. Foto: Sven-Erik Knoff

Allerede ved første tygg vil man ha mer - MYE mer! Foto: Sven-Erik Knoff

En egen avdeling på et avgrenset område var tilrettelagt for alkoholservering, og der kunne man leske strupen innemellom alle matopplevelser.

Lokalmat betyr også lokalbrygg. Tradisjonene er lange på denne siden av East River, her hvor Brooklyn Brewery ligger kun et steinkast unna. Foto: Sven-Erik Knoff

Kimchi-kokker gjør klar til dagens entré. Foto: Sven-Erik Knoff

Østers som snack på en lørdag i Brooklyn? Foto: Sven-Erik Knoff

Ramen burger - verdt å stå i kø og vente på

Du har kanskje hørt om Cronut, krysningen mellom croissant og donut? Vel, det hippeste i New York akkurat nå er fra kjøttriket og heter Ramen Burger. Keizo Shimamoto fant ut at siden folk var veldig glad i kinesiske smaker og nudler, men også tradisjonelle burgere, så skapte han en hybrid - Ramen burger. Her er det ikke hamburgerbrød, men kinesiske nudler som er kokt/stekt/grillet og du finner burgeren imellom. Alt er perfekt grillet. Her er i tillegg ruccula og deres egen helt spesielle saus som er en slags teriaky. Å stå i kø over en halv time for en burger er kanskje drøyt, men smaksopplevelsen var verdt turen alene.

Kan vi få mer...?  :-)

Burgere til Ramen Burgere grilles rett før servering. Foto: Sven-Erik Knoff

Få burgere legges opp om gangen for å bevare kvaliteten. Foto: Sven-Erik Knoff

Et voilà; Ramen Burger. Foto: Sven-Erik Knoff

Hvordan komme seg fra Manhattan til Smorgasburg? 

Det beste transportalternativet er sjøveien med East River Ferry. Båten stopper rett ved, og herfra er det bare å slå seg løs. Her kan du lett tilbringe hele lørdagen. 

Artikkelforfatteren kjørte bil, men det anbefales egentlig ikke. Ikke fordi det er spesielt vanskelig eller farlig, men snarere at det er dårlig med parkeringsmuligheter i området. Det skal ikke mye til for en bot eller at bilen blir tauet bort (om du setter fra deg bilen ved siden av en brannhydrant tar det ikke lang tid før den er tauet bort).  Og jo større leiebil, desto vanskeligere er det å finne en passende plass.

Den lille leiebilen fikk plass etter å ha testet 4 ulike steder for å stå om dagen. Foto: Sven-Erik Knoff

Den lille leiebilen fikk plass etter å ha testet 4 ulike steder for å stå om dagen. Foto: Sven-Erik Knoff

Unngå å parkere der det er merket at man ikke kan parkere, eller foran en brannhydrant. Foto: Sven-Erik Knoff

Tidligere artikler om mat og reise: