Når du jakter på de stille perlene i Sør-England

Jeg tror jeg har funnet drømmereisen for dere

Gin-destilleriet til Sapphire Bombay er noe for seg selv. Alle foto i artikkelen: Odd Roar Lange

I ENGLAND (ODD ROAR LANGE): Har du noen gang ruslet rundt i travle Londongater og tenkt at det skulle vært deilig med en stille og rolig by, ved havet? Et sted med en fabelaktig østersrestaurant, smale handlegater med bare små nisjebutikker, et lit museum, et slott, en havn med små fiskebåter - og selvsagt noen koselige puber.
Vel, da har jeg et forslag: Sett deg i bilen i 2,5 timer (eller på toget i halvannen) til Whitstable. Her finner du alt dette. Og mye mer. Og bli med på denne fantastiske rundreisen.

Klikk på bildene for å se bilder fra Whitstable i større format

Kystbyen Whitstabel ligger på nordkysten av Kent, i den sørøstlige delen av England. Byen har vel 32000 innbyggere, og har en perfekt beliggenhet for vindsurfing, kiting og seiling. Ta kontakt med Whitstable Yacht Club dersom du ønsker mer informasjon, eller kanskje litt assistanse. Å rusle langs stranda er en herlig opplevelse. Her ser du østersfarmene rett utenfor, og fiskebåter drar til og fra den trygge havna med fiskemarkedet i byen.
Vil du smake på noe av sjømaten så finner du flere gode restauranter langs fiskebåthavna midt i byen. Mer eksotisk enn dette blir det ikke.
For østers er det egentlig bare ett sted som gjelder: Whitstables Royal Oyster Store og Whitstable Oyster Fishery Co.
La dem få ta dere med på en reise i østersens verden. Med ulike smaker, ulike østers, ulike drikker - og en utrolig atmosfære - og du kan lese mer om akkurat denne historien her.
Byens østersfestival - som avholdes 24.-27. juli 2020 - er blitt så populær at byen rett og slett er blitt for liten. Nå ønsker mange seg tilbake til gamledager da østersfesten, med mat, drikke og musikk, kun var interessant for innbyggerne.

Shopping

I Whitstable har de vært utrolig flinke til å ta vare på småhusbebyggelsen i det lille bysentrumet. Her i Harbour Street ligger små pittoreske nisjebutikker, med hyggelige mennesker, og varer til langt lavere priser enn du finner dem i travle London.
Vil du overnatte i selve Whitstable - og det synes jeg du skal gjøre - så finner du flere hyggelige overnattingssteder her. Og gå ikke glipp av The Horsebridge Arts Centre midt i byen.
Det beste med Whitstable er å gjøre minst mulig. Ta det med ro, spis god mat, ta en tur på puben sammen med lokalbefolkningen. Eller ta en fottur eller sykkeltur langs The Crab and Winkle Way, som er 10,5 km lang - og helt bilfri.
Og nyt at dere er ved en del av England som de fleste andre turister aldri finner frem til.
Les mer om Whitstable og ting du kan gjøre der på denne nettsiden.

Reisen videre

Dersom dere virkelig vil ha en opplevelsesrik tur i denne regionen så skal dere la turen gå videre til Leeds Castle, som ligger i Maidstone, 40 minutters kjøring fra Whitstable.
Slottet må ikke forveksles med byen Leeds som ligger mye lenger nord i England. Leeds Castle regnes som et av de vakreste slottene i Storbritannia og er virkelig en perle, dere dere kan overnatte i det de omtaler som bed & breakfast - men som i virkeligheten er et svært sjarmerende overnattingssted med en god restaurant. Dere kan også prøve Knights Glamping på Leeds Castle. Bli også med på omvisning på det gamle slottet. Og husk å sette av tid om morgenen til å oppleve de dresserte falkene.
Etter opplevelsen på Leeds Castle drar dere til et sted som er alt annet en pompøst og stort.

Bli en mesterbaker

Neste stopp er nemlig det prisbelønte bakeriet The Artisan Bakehouse i Horsebridge. Vertskapet tar dere med på bakerkurs - og dere ender sannsynligvis opp med «verdens beste pizza» eller de beste franske baguetter du noen sinne har tryllet ut av en steinovn.
Artisan Bakehouse har også overnattingsleiligheter til leie. Dette er en opplevelse dere virkelig ikke bør gå glipp av.
Reisen videre går til den lille byen Midhurst i West Sussex. I denne byen, som ligger i en frodig åsside, finner dere både trivelige butikker og små puber.
Jeg anbefaler å bo på det historiske hotellet The Spread Eagle. Stedet har et veldig fint spaanlegg - og maten er i toppklasse. Og like rundt hjørnet finner dere lokalbefolkningen på puben, dersom dere vil ha en luftetur 15 meter fra utgangsdøra på baksiden av hotellet.

Matopplevelser

Etter at dere har sjekket ut fra The Spread Eagle skal dere ta turen til en annen spennende, liten by. Winchester - med fantastiske Winchester Cathedral - er virkelig et stopp verd. Husk å bestille bord ved restaurant Chesil Rectory - som er over 600 år gammel.
Du har hørt om Bombay Sapphire Gin, ikke sant. Visste du at du nå befinner deg ikke så langt fra deres gindestilleri? Her kan dere være med på omvisning. Og selvsagt få smaksprøver.
Sør-England har flere steder hvor gjestene både kan bo og få være med på å lage mat.
La meg først nevne luksuriøse Lainston House som ligger i utkanten av Winchester. Dette er et femstjerners hotell, og du føler nærmest at du bor midt inne i en fantastisk film. Går du i bryllupstanker? Ta en kikk på dette stedet. Vil du lære deg å lage god mat? Bli med på Season Cookery School, med en flink kokk som lærer dere noen smarte triks. Og etterpå spiser dere selvsagt den hjemmelagde maten.

Tilbake i London

Dere skal kanskje ha en natt i London før dere reiser hjem til Norge eller Skandinavia. London bugner av hotelltilbud. Men ikke alle er like gode som The Treadneedles Hotel. I tidligere banklokaler er det bygget opp et veldig fint, femstjerners boutiquehotell. Med en god restaurant, fin bar - selvsagt afternoon tea - og veldig gode rom.
Om kvelden vil jeg anbefale dere å ta en tur til topps på skyskraperen The Shard som er bare en fottur unna hotellet (eller ta taxi). The Shard er 310 meter høy. Og baren på toppen er fabelaktig. Både når det gjelder servering - og når det gjelder utsikten. Det kan være smart å bestille bord på forhånd. Her oppe kan dere ta en kveldsdrink, mens kveldslysene tennes i London. En fullkommen avslutning på en fin reise i England.

LES MER OM DISSE SAKENE

Når dere jakter på de stille perlene i Sør-England
De vil gjerne ha deg med på vintur i London
Les alt om vinturer i Sør-Øst-England her.
Vil du smake på boblevinen som serveres i Downing Street nr 10.
La gjerne skattejakten starte med et hotellopphold på dette hotellet:
Her får du virkelig en god hotellopplevelse.
Dra på ostesafari og antikvitetsjakt på den engelske landsbygda
England tar opp champagnekampen med egne bobler
Her er du på sporet av en eventyrlig togtur i England

Visit Britain: Alt du trenger om å reise til Storbritannia finner du her.