Derfor skal dere dra på jentetur til deilige Skagen

Er dere klare for de beste opplevelsene og toppen av Danmark?

Dejlige Skagen. Er det ikke vakkert? Nå er det din tur til å oppleve dette. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Nei, dette er ikke et maleri. Det bare ser sånn ut. I stedet er det morgenlyset over sandstranden og sanddynene ved Gamle Skagen i Danmark. Gamle Skagen har 18 innbyggere - men et stort antall sommerhus og hotellrom. Om sommeren mangedobles antall beboere. Det blir et yrende liv. Og det er smaken av det virkelig gode liv. Nå er det deres tur til å oppleve Skagen på jentetur.

Det hederlige unntaket

Det gamle vippefyret er et velkjent fotomål.
Foto: Odd Roar Lange

- Du bør ikke dra tilbake til et sted hvor man har hatt det godt på reisen. For da kommer man sannsynligvis til å bli skuffet. Dette sa den norske maleren og journalisten Christian Krogh allerede på slutten av 1800-talleg. Men han gjorde et hederlig unntak for Skagen. Han dro tilbake. slik mange andre nordmenn også gjør. Det er er ikke uten grunn at mange nordmenn kjøper seg sommerhus i den lille fiskerbyen øverst på det danske fastlandet. Det er ikke noe problem å dra til Skagen på jentetur i løpet av alle årets 12 måneder. Men det er nok våren og sommeren - og eventuelt tidlighøsten - som kommer til å friste de fleste. Det verdenskjente spesielle lysblå lyset som treffer de lys gule strendene skaper stemeningene som malerne har blitt betatt av siden billedkunstens morgen i Skandinavia. Nå kan dere selv se at de ikke overdriver. Vakre Skagen venter på dere med natur, kultur, turisme, helse og velvære. Jeg har vært i Skagen en rekke ganger og skal gi dere noe gode tips med på reisen. 

Se bildene fra Skagen. Trykk på bildet for større versjon

Reisen dit

De fleste nordmenn reiser til Skagen med Stena Lines danskebåt fra Oslo til Frederikshavn. Deretter er det 40 km kjøring nordvestover til Skagen. Dere kan ta ta med egen bil, eller ta buss eller taxi (eller sykle) fra Frederikshavn.  Det er også mulig å komme med båt fra Kristiansand, Bergen, Stavanger, Larvik eller Langesund til Hirstshals og kjøre 50 km nordøstover til Skagen.
Dersom dere vil ta fly så kan dere fly direkte til Aalborg lufthavn og kjøre 1 time og 15 min (105 km) nordover.  

Hvor bør dere bo?

Nøkkelen til et godt opphold går gjennom god planlegging. Foto: Odd Roar Lange

Skagen er en turistby med veldig mange overnattingsplasser. Et godt forslag er å bo på det lyse og hyggelige Ruths badehotell som riktignok ligger tre km utenfor dagens sentrum av Skagen, men til gjengjeld perfekt passert i Gamle Skagen. Her er det både innendørsbasseng og spaavdeling. En ren nytelse. Og det er kort veg til den flotte stranden.
Vil dere ha et sus av fortiden så velger dere vakre Brøndums Hotel i sentrum. Stedet som er kunstnernes favoritt og hvor Karen Blixen er en av de som raskt fant sitt favorittrom. Et enklere, men veldig stemningsfullt alternativ er Badepension Marienlund med den deilige hagen. Vil dere dele en større leilighet midt i byen så kan dere kontakte restaurant Jacob´s som har en til utleie. Det gule Foldens Hotel har også mange norske venner som kommer igjen og igjen.  
I tillegg har jeg bodd på Hotel Plesner, badehotellet midt i Skagen, som er min absolutte favoritt. Her kommer dere til å trives.
Her finner dere en god oversikt over overnattingssteder i Skagen.

Ting å gjøre

Bruk gjerne sykkel under Skagenoppholdet.
Foto: Odd Roar Lange

Skagen er så full av aktiviteter og opplevelser at det er et godt tips å gjøre seg et utvalg av disse på forhånd. Da slipper dere å kaste bort verdifull tid på å lete rundt når dere først er kommet frem. Nå er det en liten by dere kommer til, så dere rekker over mye på kort tid. Men hvem liker å ha det travelt?
Det kan naturligvis være en ide å dele seg i to eller flere grupper dersom dere er flere og vil oppleve ulike ting.
Dersom dere er i Skagen for første gang så er det mange som vil ta en tur til den absolutte nordligste delen av området - til Grenen, hvor Skagerrak og Kattegat møtes. Mitt tips er å ta taxi eller sykle til parkeringsplassen og deretter å gå til fots langs sjøen, stranden og forbi kunstnerens Holger Drachmans grav og derfra ut til nordspissen. Og deretter tar dere «bussen» Sandormen tilbake til p-plassen. Husk vindtett jakke. Det blåser alltid på Grenen.  
Dersom dere vil få god hjelp til få en bra oversikt over Skagen så kan en guidet tur i i Skagen i starten av oppholdet være en smart idé. Ta gjerne en tur på sykkel så rekker dere over et større område på kort tid. Deretter kan dere dypdykke mer i de attraksjoner og opplevelser som dere vil se nærmere på.

Mat og drikke

Havtorn vokser vilt i Nordjylland.
Foto: Odd Roar Lange

Velkommen til Skagen og de mange gastronomiske opplevelser. Danskene er veldig gode til å nyte livet og til å hygge seg. De setter av god tid til måltidene, og dere bør gjøre det samme.
Både Ruths og Brøndrum har gode kjøkken - både til frokost (morgenmad), lunsj og middag. Et annet godt alternativ er å ta en matbit på populære Jacob´s Restaurant i gågata.
På sommerstid kan det være smart å reservere bord i Skagen. Husk det er mange turister som vil oppleve matopplevelsene i byen.

Humor og et god tips på vei ut fra toalettet hos Skagen Fiskerestaurant. Foto: OR Lange

Ved havnen finner dere Skagens Fiskerestaurant med fiskespesialiteter i særklasse. Prøv deres deilige og fristende tallerkenrett Stjerneskud. De lager en mer moderne og lettere variant av den danske favoritten. Eller hva med fish&chips Skagen Style? Stedet har mange gode viner, men prøv gjerne Skagens eget lyse øl: Drachmans - og med en Skagenbjesk til. Bjesk er den norddanske varianten av krydderbrennevin - eller snaps.  Dere får smaksprøver slik at dere finner den som smaker dere best. Fiskerestauranten har myk strandsand på gulvet. Her får dere sommerstemning både inne og ute.
Mat og drikke er, sett med norske øyne, billig. Selv om vi våren 2018 har en dårlig valutakurs for nordmenn.
Et annet godt råd er å gå innom Vinspecialisten i Skagen. Her får dere smaksprøver og gode råd for hva dere bør se etter før dere handler drikkevarer på reisen. PS: Prøv Skagen Gin.
Og siden dere er klage i god mat: Dere må ta en tur innom Slakter Munch i Skt. Laurentii vej 1. Skagenskinke er et uungåelig produkt å ha med hjem til en deilig sommerkveld på terrassen. 

Fra gågata i Skagen Foto: Odd Roar Lange

Shopping

Den «store» shoppinggata i Skagen er gågata som heter Sankt Laurentii Vej. Her finner dere både de vanlige kjedebutikkene og de små, lokale opplevelsene. La meg nevne noen dere bør ta en kikk på.
Number Nine (som ligger i nummer 61), Stenbroen, Happy Helmet og Frøken Himmelblå. For kusnt og brukskunst: Ta turen til Galleri Bo Skagen (sjekk også bakhagen), Skagen Potteri og Galerie Contour.
For shopping utenfor gågata - husk å sjekke i sidegatene. Og ta turen til Benedicte Utzon vegg i vegg med Galerie Contour. I samme gate ligger også Laurentius Skagen med masse gastronomisk utstyr mm, Og selvsagt butikkútsalg for Skagen Danmarks klokker og smykker.  

Det spesielle gulvet på Skagens Fiskerestaurant glemmer du ikke. Foto: Odd Roar Lange

Les mer her:

Bonustipset - dra en liten tur til Lønstrup

PS: La meg ta med et bonustips til slutt. Dersom dere har anledning bør dere leie en bil og kjøre en tur til den veldig idylliske småbyen Lønstrup.  Med gode restauranter, små håndverksgalleri, glassblåseri og ikke minst med Martin Nielsens og Anna Sørensens herlige Keramikcafé Møllehuset. Et sted som oser av varme, glede og hygge. Det ble så populært at de selv til slutt måtte flytte ut av huset og åpne det hele for gjester. Nyt lokalmat og kortreiste opplevelser.

Flere jenteturer dere bør se nærmere på

Dette har jeg skrevet om jenteturer til Bornholm
Dette har jeg skrevet om jenteturer til Vilnius
Dette har jeg skrevet om jenteturer til Amsterdam 
Dette har jeg skrevet om jenteturer til Nice
Dette har jeg skrevet om jenteturer til København
Dette har jeg skrevet om jenteturer til Vietnam
 

Les mer: Den beste dagen for billige flybilletter er kanskje ikke den du tror
Les mer: Slik får jeg alltid det billigste hotellrommet

Vil du vite mer om Skagen? Det finner du her.
Vil du vite mer om Nordjylland? Det finner du her.
Har du reisetips, ideer, synspunkt eller spørsmål?
Kontakt meg gjerne på epost: orl@thetravelinspector.no