Nå starter jeg jakten på den danske hyggen

Hva er det egentlig med Danmark ?

(ODD ROAR LANGE): Danmark har i flere tiår vært et av nordmenns foretrukne feriemål. Det kan være mange grunner til det: Kort reiseavstand, men uansett en reise. Litt mer liberalt liv enn vi nordmenn er vant til, både når det gjelder høye smørbrød, forhold til øl, avslappet forhold til nakenhet og kropp, korte avstander mellom det kontinentale København og de landlige områdene både på Sjælland, Jylland, Bornholm og Fyn. 
- Og vi har verdens hyggeligste land, mener danskene selv. De er riktignok «bare» på tredjeplass bak Finland og Norge på The Happiness Institutt Research sin årlige World Happiness Report 2018.

Hygge er motgiften til det stadig travlere og mer krevende samfunnet vi bor, mener danskene - som når har tatt skrittet fullt ut:
De søker om å få registrert dansk hygge på Unescos verdensarvliste for kultur. 

Nytt besøk på jakt etter hygge

Jeg har vært rundt 50 ganger i Danmark og kjenner landet og innbyggerne ganske godt. Men jeg har aldri gått målbevisst til verk for å undersøke landets hyggefaktor. 
Det skal jeg gjøre noe med. Så mandag 23. april reiser jeg til Toppen av Danmark, nærmere bestemt den nordlige delen av Jylland for å starte undersøkelsen der. Senere i sommer blir det flere runder på andre steder av landet. Men først ut er altså Skagen, Blokhus og Vesterhavet og regionen rundt.

Tilbake på Brøndrums hotel som siden 1859 har innlosjert reisende. Foto: Odd Roar Lange

Jeg skal treffe dansk-norske Karen Bit Vejle, være med turistene til Grenen, lage snaps, ta en kikk på museer, kafeer, barer, restauranter, fyrtårn, kjøkken, hager og kirker. Jeg skal besøke bakeren og slakteren.

Møter med mennesker

Jeg overnatter denne gangen på Brøndums Hotel og Strandhotellet Blokhus.  To av mange nordmenns favoritter. Men hva er årsaken? Det håper jeg å komme til bunns i.  Og hva er det egentlig danskene gjør når de skal hygge seg?
Jeg skal først og fremst treffe menneskene i regionen. Det er jo det som er hyggelig.
Du kan følge reisen her - på instagram via min instagramkonto @thetravelinspector

Fikk du med deg disse?