Derfor bør venninneturen gå til Rjukan

Byen er uten kjøpesenter - og det er de stolte av

HARDANGERVIDDA43.jpg

(ODD ROAR LANGE): Skal dere på venninnetur og leter etter et sted å reise til? Kanskje er Rjukan løsningen. For den lille byen mellom de høye fjellene er klare for å ta i mot dere. Rjukan ligger 2,5 timers kjøring fra Oslo og er et perfekt sted for venninner som vil ha gode opplevelser, god tid, gode priser og god plass.

Fjellet venter

HARDANGERVIDDA26.jpg

I Rjukan er det fantastiske muligheter til å oppleve flotte fjellturer. Noen velger å gå fra byen og opp, mens andre starter med å ta den fem minutter lange Krossobanen. Krossobanen er Nordens eldste totausbane som fortsatt er i vanlig drift. Den tar dere opp til den øverste stasjonen som heter Gvepseborg (886 moh) og det er et utmerket utgangspunkt for å komme seg opp på selve Hardangerviddaplatået.
Andre vil gjerne benytte sjansen til en tur til Gaustatoppen.
Også her har dere valget om å gå hele turen opp, eller i stedet å få hjelp av banen. Gaustabanen er en kabelbane som går i tunnel inne i fjellet Gaustatoppen, fra Langefonn ved foten av fjellet og opp til Tuddalstippen rundt 1800 moh, like i underkant av Gaustatoppen turisthytte. Ved Langefonn går en batteridrevet motorvogn på skinner rundt 860 meter horisontalt inn i fjellet.
Kjerringsveiven er en turmarsj for damer. Normalt går arrangementet av stabelen første lørdag i september. Men løypa er der hele tiden, og er en flott tur for jentegjengen.

www.kjerringsveiven.no

Shopping

Mina Listaul Dahle driver det som omtales som Norges beste strikkebutikk: Minas Kreative Hjørne.

Mina Listaul Dahle driver det som omtales som Norges beste strikkebutikk: Minas Kreative Hjørne.

De fleste byer i Norge liker å skryte av hvor mange og store shoppingsentre de har. I Rjukan skryter de gjerne av å være byen uten kjøpesenter. I Rjukan går dere i små gater som er fulle av historie, og her finner dere de koselige og spesielle små butikkene. Les mer om shoppingmulighetene her.

 June Christensen og Hilde Midtbøen i butikken «You & Me».

June Christensen og Hilde Midtbøen i butikken «You & Me».

I sabotørenes fotspor

Når dere først besøker Rjukan så bør dere avlegge Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork et besøk. Der kan du blant annet få vite hvorfor Rjukan og Notodden er plassert på den eksklusive verdensarvlista til UNESCO. Rjukan har en viktig plass i den norske historien. Nå kan dere oppleve den på nært hold.

Flytende badstu

På innsjøen Kvitåvatn på destinasjon Gausta, er det sjøsatt to flytende badstuer. Her kan dere nyte varmen mens du ser utover det flotte naturlandskapet mot Gaustatoppen.  Badstuene tar opptil 10 personer og har omkledningsrom og badestige rett utenfor. Badstuene må reserveres og dette gjør dere ved henvendelse til resepsjonen på Gaustablikk Høyfjellshotell. Ved Gaustablikk finner dere også en spa- og velværeavdeling.

Badegleder i flytende badstuer.

Badegleder i flytende badstuer.

Overnatting

Gaustablikk Høyfjellshotell er allerede nevnt. Et perfekt sted for overnattingen på venninneturen er Rjukan Admini som ble reist av Hydros grunnlegger Sam Eyde i 1908. Frem til 2015 var stedet utelukkende brukt av Hydro til styremøter og ramme ved «fine og viktige besøk» i byen. Men nå er det åpnet som hotell - og med en veldig god restaurant.
Husk også at Gaustatoppen Booking har hytter og leiligheter ved foten av Gaustatoppen. 

Skipsfjell.                                                                                                                        Foto: Yngve Ask

Skipsfjell. Foto: Yngve Ask

Ut og spise

Regionen har mange fine spisesteder som gjerne serverer god og kortreist mat. Gaustadblikk Høyfjellshotell, Restaurant Tuddal Høyfjellshotell (også bra overnattingssted), samt Krosso Fjellstue som ligger på toppen av Krossobanen, med fantastisk utsikt utover Rjukan.

Reisen hit

Her finner du alt dere trenger å vite om reisen til Rjukan.

DEL DINE TIPS

Har du tips og forslag om hva man bør gjøre på venninnetur på Rjukan?
Send det til orl@thetravelinspector.no så deles det her på thetravelinspector.no

LES OM FLERE VENNINNETURER I NORGE