Nytt ID-kort forsinket - igjen

Derfor er ID-kortet utsatt og du må fortsatt ta med deg pass på reisen.

Glem id-kortet, det er fortsatt pass som gjelder.            Foto: Odd Roar Lange

(Odd Roar Lange): Dersom gyldigheten passet ditt utløper i løpet av neste to årene så er det bare å bestille nytt. Det er ikke noen grunn til å vente på det nye ID-kortet som skulle vært klart neste år.
Slik blir det nemlig ikke.

Utsatt, utsatt og utsatt

Allerede 2007 bestemte norske myndigheter at norske borgere skal kunne få et nasjonalt ID-kort som kan brukes istedet for pass innen Schengenområdet. Dermed skulle du kunne ha kortet i lommeboka istedet for en egen liten bok, som idag. 

Men arbeidet med de nye kortene har gått sakte - veldig sakte. I april bekreftet leder for ID-programmet IDeALT i Politidirektoratet, Annar Bohlin-Hansen overfor Thetravelinspector.no at ordningen ikke ville være på plass før siste del av 2017. Men nå er det utsatt enda en gang. Nå er det klart at det ikke blir før tidlig i 2018.

Norge får nye pass, som allerede har fått mye skryt for sitt design. Men for dem som reiser innenfor Schengenland er det id-kortene som er ønskelig å få på plass - så fort som mulig. 

Dette er årsaken

Forklaringen på den siste utsettelsen av ID-kortene har blant annet vært tilpassing av nye sikkerhetskrav, skriver nettstedet Dinside.no  Noe av forklaringen var også at produksjonen av ID-kortene måtte ut på anbud, og at en slik anbudsprosess tar tid.

- Forsinkelsene skyldes i hovedsak nye krav som har kommet underveis, spesielt sikkerhetskravene har medført at anskaffelsen har tatt lengre tid enn planlagt. Også EUs regelverk om eID har tatt lengre tid å få på plass enn beregnet, forteller politiinspektør og prosjekteier i Politidirektoratet, John Kristian Thoresen til Dinside.no

Visste du at tyrkiske myndigheter krever at du alltid har med deg passet under opphold i Tyrkia?

"Som en reaksjon på kuppforsøket som fant sted 15.-16. juli, har regjeringen besluttet å innføre tre måneders unntakstilstand. Dette innebærer blant annet identifikasjonsplikt for alle som beveger seg utendørs.
I tillegg gjennomgår landet en periode med et skjerpet trusselbilde og en forhøyet terrorfare og har vært utsatt for flere omfattende terrorangrep i Ankara og Istanbul. Dette kommer i tillegg til den pågående væpnede konflikten i det sørøstlige Tyrkia. Nye angrep kan ikke utelukkes"
, skriver norske UD på sine nettsider 5. august 2016.