Kommentaren: «Selvsagt kan man kalle den Granka»

Og derfor er Gran Canaria en harry øy

KJÆRT BARN: Gran Canaria heter også Granca. Det er bare å vite det i seg. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Den dukker opp med jevne mellomrom. Og nå har skjedd igjen. Jeg snakker om debatten om det er ok å kalle den spanske ferieøya Gran Canaria for Granca, eller ikke. Altså en forkortelse av GRAn CAnaria. Mange nordmenn har fått det for seg at de skal være en blanding av språkråd og ordpoliti, og hevder at det både er krenkende, utidig og uhøflig å bruke denne forkortelsen på øya, en som for mange er en feriefavoritt. Med beliggenheten uten for den afrikanske vestkysten har Gran Canaria - eller Granca, om du vil, det som oppleves som et deilig og behagelig klima - særlig vinterstid.

NORSK: Etter at Bjørn Lyng fikk bygget et stort turistanlegg - eller flere, for å være presis - ble det virkelig fart på nordmenns utferdstrang til Gran Canaria. Foto: Odd Roar Lange

En gang i tiden var det god plass, god temperatur og lave priser som pekte seg ut når nordmenn valgte Gran Canaria som feriested. Nå er alle disse elementene under hardt press.
Dét er også navnet på øya.

For navnet, eller strengt tatt bruken av forkortelsen, Granca får det til å ta fyr både rundt kafébordene, på stranda og i kommentarfeltene. Forbrukernettstedet DinSide kunne få for dager siden fortelle at mange nordmenn blir rasende når andre bruker ordet Granca.

MER ENN STRENDER: Gran Canaria har mye å by på. Men ikke alle benytter seg av det. Foto: Odd Roar Lange

Grancafesten

Det er ikke overraskende. Men det er allikevel både bortkastet - og uforståelig, og kunnskapsløst. For det er ikke bare nordmenn som bruker denne forkortelsen. Den lokale turisthjemmesiden bruker selv denne utskjelte løsningen. Det synes å ha gått mange nordmenn hus forbi.

Jeg har besøkt Gran Canaria flere ganger. Og, jeg forstår hvorfor mange nordmenn simpelt hen elsker denne tredje største av Kanariøyene. Selv om den neppe noen gang blir min favoritt. Det er i og for seg ikke så viktig. For jeg kommer helt sikkert tilbake. Den er populær og rundt 9000 nordmenn reiser til og fra øya hver uke i disse vinterferietider. I tillegg kommer alle som er der på lengre vinteropphold.

Velkommen til Granca: Dette er noe av det første som møter deg på flyplassen i Las Palmas. Dét er ikke det verste. Det verste er at noen kjøper den. Foto: Odd Roar Lange

Harryøya

Det er fortsatt også noen som mener at Gran Canaria ikke er en harry øy. Jeg er helt uenig i det. På mine reportasjereiser til øya er det så mange elementer innenfor harrysegmentet som er på plass, at harrybingokortet hadde vært smekkfullt før 24 timer er gått.
Det er selvsagt mulig å unngå en god del av det som er harry. Men det krever en betydelig innsats.
Det betyr ikke at absolutt alt er harry. Og det betyr definitivt ikke at det faktum at Gran Canaria - eller Granca om du vil - er harry behøver å være negativt. I alle fall ikke for alle.
Nordmenn ønsker, sammen med mange andre lands gjester, øya skal være harry. Det er derfor lokalbefolkningen gir oss det vi ber om.
Protestene og den fånyttes kampen mot harry-statusen er i realiteten et snobberi som kler Gran Canaria dårlig. Gran Canaria blir ikke Karpathos, Madeira, Sardinia eller Malta.

Nordmenn bør heller slå seg til ro med at Gran Canaria er en ekte harryøy og heller kose seg mer over tida de har på Gran Canaria, uten å fyre seg unødig opp over at noen har gjennomskuet at øya er et det harryparadiset nordmenn i bunn og grunn elsker.
Gran Canaria er blitt harry etter flere tiår med charterturisme der målestokken er at det meste skal være billigst mulig, ikke best mulig. Da blir resultatet harry.
Ting de ikke får gjort noe med bør man heller ikke bruke nevneverdig energi på.

Idiotene slipper seg løs

Nordmenn flest elsker å dra på harrytur til Sverige for å handle. I alle fall de som bor grensenært nok til at det er fornuftig å gjøre det. Et bredt lag av befolkningen elsker også Gran Canaria. Jeg kjenner folk som kunne tenkt seg å bo der hele året, og jeg kjenner dem som aldri bør reise dit. Det er sånn vi nordmenn er. Vi er ikke alltid så like som vi tror.
Mange oppfører seg eksemplarisk på ferieøya. Andre som idioter. Noen går påkledd i butikken, strandkledd på stranda, pent kledd på restauranten og har en tvers igjennom anstendig oppførsel. Andre er på sin livslange russetur, der billig og dårlig alkohol er viktigste grunn til at de reiser sørover en uke eller flere i året.
De har for lengst mistet evnen eller lysten til å oppføre seg som folk.

Hurra for harry og Granca

Andre har tatt med seg norske vaner, menyer og skikker, og tenker at det ikke er mer en rett og rimelig at spanjoler og andre tar hensyn til seg og sitt. «Vi legger jo igjen så mye penger der». Mens de glemte igjen folkeskikken etter to overprisede halvlitere på Værnes, Langnes, Flesland, Torp, Sola, Vigra eller Gardermoen.

Gran Canaria er og blir en harryøy. Den kommer også til å bli kalt Granca så lenge både du og jeg lever,
Og det går helt fint - begge deler.

Om The Travel Inspector:

Thetravelinspector.no har ingen betalte artikler eller lenker. Opplever du uønskede eller falske annonser på thetravelinspector.no? Send meg gjerne en beskjed og legg ved lenken til annonsen, slik at den kan fjernes fra nettsiden.

Om Odd Roar Lange:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.