Slik tar du bedre bilder

Vil du ta bedre bilder fra reisene dine? Her er 6 nyttige tips.

Tiina Puputti  er en av Finlands mest kjente fotografer. Her fotograferer hun i Patarei Prison i Tallinn.               Foto: Odd Roar Lange    

Billettene er sikret, reisen er planlagt, og du ønsker selvsagt å ta fine bilder fra turen. Det er lettere enn du tror. Med moderne kamera får du tatt bilder som tidligere kun var mulig for proffene. Men godt utstyr er ikke nok. Det er fortsatt personen bak kamera som teller.

Jeg har vært i Tallinn og testet noen av Canons nye "små kamera". Jeg ble svært imponert og jeg gjerne skulle hatt mer enn én dag for å lære meg flere tekniske finesser. For dagens kamera er stappfull av spennende muligheter. Det gjelder i utnytte dem. 

Rett til instagram

Den enkle funksjonen med å sende bildene fra kamera til mobiltelefonen og deretter ut på instagram, youtube eller blogg var fremragende.  I tillegg er Canons Hybrid Auto funksjon, som gjør at kameraet filmer fire sekunder før hvert bilde du tar, fenomenal. Disse klippene blir deretter samlet til en slags videodagbok. 

På besøk i det nedlagte Noblessner Skipsverft.               Foto: Odd Roar Lange

Jeg jobber vanligvis med Canon 5D Mark III. Men kameraets "småsøsken" var et hyggelig bekjentskap. Mer om det litt lengre ned.

Her er noen av fototipsene du bør lære deg

1) Ha alltid kameraet med deg. Og husk å lade batteriene og ha god plass på minnekortet. Canon Powershot G9 X er stilig lite kamera og er lett å ha med over alt. Det passer i en liten lomme, og dermed har du kameraet for hånden når du trenger det. Kompakte Canon EOS M10 er et flott alternativ jeg ville valg når jeg ønsker å kunne bytte objektiv, men samtidig vil ha et lite kamera i et fleksibelt format. 

Prisen for hvert av disse to kameraene ligger fra 4500 til 5000 kroner. Og: det er veldig mye kamera for pengene.

2. Gå nærmere motivet. Det blir nesten alltid mye bedre enn å ta bilder på avstand. Husk å spørre folk om å få ta bilder av dem. De fleste svarer ja. 

Rått og vakkert i det nedlagte skipsverftet. Gå nært inn på motivet.            Foto: Odd Roar Lange

3. Ikke bare ta stillbilder. Husk også å ta opp film, men husk å holde filmklippene korte. Se etter spennende nye vinkler, unngå for mye zooming, og sett gjerne kameraet på et stativ.  Slik kan du selv også være med på bildet eller filmen. 

3. Lær deg kameraets funksjoner før du reiser. Husk å ta mange bilder og sjekk hvilke funksjoner du kommer til å bruke. De fleste bruksanvisninger finner du også på internett dersom du trenger denne.
Noen kameraer har spesielle innstillinger som du kan bruke for for å ta bilder av for eksempel av mat eller i snø. Å ta fine matbilder er vanskeligere enn du tror. Prøv å få med farger i maten. Det løfter bildet mange hakk. Ta gjerne tallerkenen bort til vinduet og utnytt lyset derfra.

4.Om du liker dykking, snowboard eller surfing, er det et vanntett kamera eller et undervannshus du skal ha. Dette er nyttig også om du er på stranda, for sand er kameraets verste fiende. I Canons range er Powershot D30 er vanntett ned til 25m, kan tåle å bli droppet fra en høyde på 2 m og er frostbestandig ned til minus 10 grader. Jeg har testet dette kameraet gjennom to sommerferier. Og er imponert over kvaliteten på undervannsbildene. PS: dersom du ikke har undervannshus, husk å la kamera ligge i en liten plastpose når du er på stranda.

I dette legekontoret i nedlagte Patarel Prison ville du neppe likt å bli behandlet. Foto: Odd Roar Lange

5. Ta bilder om morgenen og om kvelden. Soloppganger og solnedganger er veldig fint lys å ta bilder i. Timen før og etter solnedgang er magisk for fotografer.

6. Før reisen.  Se i guidebøker og på internett og finn aktuelle hashtags på Instagram som brukes på bestemmelsesstedet (f.eks #visitberlin eller #loveoslo) og se om du finner tips om gode steder som andre besøkt. Del gjerne bilder som du tar når du er på reise. 

Se deg om etter muligheter til å skape dybdefølelser.            Foto: Odd Roar Lange

Vil du ha flere fototips og flere reisetips fra Tallinn. Følg reisebloggen Thetravelinspector. Meld deg gjerne på nyhetsbrevene.

Sponset: Reisen til Tallin, Estland ble gjennomført i samarbeide med Canon Norge   

Les mer om fototips: