7 tips for en bedre reise med barn

Ikke alle barn liker å reise. Men det finnes lure triks som gjør reisen lettere.

Er du klar for årets ferie med de små barna? Det går helt sikkert kjempefint. Foto: Odd Roar Lange

Planlegg reisen sammen

Ta barna med på planleggingen av ferien. Når barna er blitt noen år gamle synes de det er stas å se på kart og bilder sammen med foreldrene. Bruk gjerne en globus og fortell at dere skal reise lenge og at det kan bli litt kjedelig.
Men at det også skal bli veldig gøy. Ha derfor med noen nye leker, tegnesaker eller bøker som du tar frem på flyet eller båten.  Barn har ikke vondt av å kjede seg, og ofte kan de aktivisere seg selv dersom de får sjansen. Men sjansen for at du får se hele filmen på flyreisen, uten forstyrrelse, er kanskje ikke overhengende stor. Ta med litt egen mat og drikke på flyet. Heller det enn masse godterier...

Jeg får ikke sove

Noen barn sliter med å finne roen og søvnen i nye senger og nye soverom, der lyder og lys er annerledes enn hjemme. Noen ganger er trikset rett og slett å ta med sengetøy - inklusive pute og kosedyr - hjemmefra. Det aller beste er å skape en ny rutine så fort så mulig på det nye stedet, og la barne gjerne være med på å reise opp og klargjøre rommet. 

Barnet vil ikke sove midt på dagen 

Det er ikke alltid like lett å få barn til å sove på dagtid når det er andre steder enn hjemme/i barnehagen etc. Men et tips er å dra på sightseeing med buss eller bil. Da kan foreldrene oppleve noe, mens barnet mest sannsynligvis sovner. Det handler mest av alt om å benytte de sjanser som finnes - der du er.

Barnet trenger alenetid

En ny utfordring når man kanskje ferierer på en resort med mye folk rundt seg hele tiden. Ta med hele familien og dra litt bort fra resorten. Prøv å finne tid og sted hvor dere kan være litt alene - uten at det "må skje noe" hele tiden. Mange barn trenger litt ro, for å samle krefter og kunne få en fin ettermiddag og kveld. Noen ganger kan det være lurt for foreldre (hvis man reiser to sammen) å la barna være litt borte fra søsken. Skill lag og finn på noen hver for dere for noen timer.

Barna er også på ferie

Man *må* ikke gjøre som hjemme, med fastlåste leggerutiner og bare sunn mat. Selv tannlegens barn får cola til middag en gang i blant. 

Barnet vil ikke spise

For det første er det viktigere at barnet drikker vann og får i seg litt salt enn at det spiser like mye som hjemme. Dersom dere skal på ferietur til Hellas kan dere kanskje lage noen greske retter sammen hjemme før dere drar. Lag den lokale maten hjemme, snakk om den, og gjør det til noe spennende å se frem til på reisemålet.

Vi klarer oss ikke uten mobilen

Joda, det går knallfint. Men foreldrene må gå foran med et godt eksempel. Ha gjerne med ipad eller lignende på flyet, men sammen med barna kan dere lage regler for hvor mye (eller lite) de skal bruke dette på selve turen. Selv om du har med telefonen i veska er det ikke nødvendig å ta den opp hver halvtime...