10 tips for dere som skal fly sammen med barna i sommer

Mange glemmer tips nummer 10 - og da kan det bli skikkelig trøbbel

Møt opp tidlig på flyplassen før avreise. Ha med egen mat og nyt oppholdet. Foto: Odd Roar Lange

Møt opp tidlig på flyplassen før avreise. Ha med egen mat og nyt oppholdet. Foto: Odd Roar Lange

Å oppdage verden sammen med sine barn er en fantastisk opplevelse, men mange kan se reisen som en utfordring.
Her er de 10 beste tipsene for å gi reisen med barn en flyvende start. Tipsene kommer fra kabinansatte i flyselskapet SAS.
Husk at god planlegging kan gjøre flyreisen til en fornøyelse. Mens det motsatte kan bli resultatet dersom man ikke har forberedt seg godt.

Gi en hjelpende hånd

Og - til deg som irriterer deg veldig over et barn som gråter? Husk at barnet har det verre en deg. Bruk gjerne høretelefoner med støydemping, og nyt turen som best du kan. Husk også at foreldre som reiser alene med barn veldig gjerne vil ha litt hjelp under ombordstigning av avstigning.

1. Forberedelsene

Vær godt forberedt. Ta gjerne en prat med barnet før reisen. Fortell hvor dere skal reise og hva dere har å se frem til. Ta gjerne opp hvordan sikkerhetsrutinene fungerer, f.eks. at det er viktig å ha setebeltet festet ved start og landing.

2. Pakk selv

La barnet være med og pakke sin egen veske med bamser, leker, bøker og andre favoritter.

3. Overrask med presang

Ta med en leke eller et spill hjemmefra, eller kjøp noe nytt som blir en overraskelse i luften. Pakk det gjerne inn som en gave, så blir det ekstra spennende. Spar noe til hjemreisen også.

4. Underholdning

Lad opp nettbrettet og telefonen. Mange SAS-fly (og andre flyselskap) har USB-kontakter, men en strømbank kan være greit å ha med. Glem ikke å laste ned barnets favorittfilmer.

5. Tenk på håndbagasjen

Pakk håndbagasjen smart. Ta med dere alt dere kan trenge i luften, men ikke mer enn nødvendig. Tenk på at jo mer som pakkes, desto tyngre blir det å bære, og husk på maksimalvekten for håndbagasje. Pakk gjerne i ulike små poser, da blir det lettere å finne frem i vesken.

6. Gjør det koselig ombord

Fortell barnet om flyet og flyturen dere skal ut på, så bli reisen morsommere for alle. Foto: Odd Roar Lange

Fortell barnet om flyet og flyturen dere skal ut på, så bli reisen morsommere for alle.
Foto: Odd Roar Lange

En ekstra pute (gjerne med et kjent og kjært putetrekk) og/eller et koseteppe kan være godt å ha med, og ha gjerne noen i reserve også.

7. Velg sitteplass

Det er ofte mulig å bestille plass på forhånd. Vær strategisk ved valg av sitteplass. En plass ved vinduet kan gi ro og fred, samtidig som dere kan se mye spennende utenfor. Med en plass ved midtgangen går toalettbesøkene litt lettere.

8. Dokumentér reisen

Ta med en reisedagbok, der dere sammen kan skrive om og tegne reiseopplevelsene deres. Sett av litt plass til å kunne lime inn billetter/bilder etter turen

9. Spis ombord

Bestill gjerne mat på forhånd. På den måten kan alle få noe de liker, selv de mest kresne. Forhåndsbestilt mat bidrar også til mindre matsvinn og dermed til en mer bærekraftig flyreise. Husk at dere kan ta med egen mat som ikke lukter så mye at det er forstyrrende for andre. Ta gjerne med egen vannflaske som fylles med frisk vann på flyplassen.

10. Ta det rolig

Sett av god tid. Møt opp minst en halvtime, gjerne en time tidligere enn planlagt. Sjekk om det er lekeplassomrpder på flyplassen. Husk også at det går an å sjekke inn hjemmefra. Vær obs på at det kan ta mer tid å reise med barn. Og husk at det ofte er egne familiesluser i sikkerhetskontrollen ved større flyplasser.
Ikke stress – tenk på flyturen som en del av reisen.