Dette er den tryggeste måten å reise på akkurat nå

Greit å vite før du velger reisemåte

Vis fornuft når du reiser - uansett hvordan du reiser.             Foto: Odd Roar Lange

Vis fornuft når du reiser - uansett hvordan du reiser. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Våre reisevaner har endret seg betydelig etter at covid19-pandemien rammet Norge og Europa i mars. Sommerferien 2020 ble for veldig mange et fabelaktig gjensyn med vårt eget reiseland, Norge.
Og selv om pandemien fortsetter, trolig frem til en vaksine er på plass, så er det mange muligheter til å fortsette å reise dersom man gjør det på den trygge måten - og i tråd med både smittevernregler og smittevernråd.

Men hva er den tryggeste måten å reise på? Reisemagasinet Condé Nast Traveller har fått flere eksperter til å dele sine tips.

Om flyreiser

Avinor har disse tipsene til deg som skal ut og fly. Det her krav om bruk av munnbind på flyreiser. Du kan i tillegg gjøre flere ting for å minimere risikoen for smitte.
En studie gjennomført av Dr. Arnold Barnett, som er professor ved Statistics at the Massachusetts Institute of Technology viser at risikoen for smitte fra passasjer i nabosetet er 1 til 4300. Dersom ingen sitter på midtsetet reduseres den til 1 til 7700
° Ta tidlige morgenfly, siden flyene rengjøres og desinfiseres om kvelden/natten.
° Ta med egne servietter og håndsprit, og vask armlener, lysbryter, friskluftdysen etc med sprit. Flyene har spesielle filter for å hindre at smitte spres gjennom luften.
° Bli sittende rolig til alle passasjerer foran deg har forlatt flyet. Først da er det din tur til å forlate flyet. Ombordstigningen skjer i den rekkefølgen flyselskapet bestemmer. Ta med deg minst mulig håndbagasje - og finn ditt sete så kjapt som mulig.

Togreiser er, i følge statistikken, mindre smittefarlig enn flyreiser. Det er i alle fall bedre for miljøet. Foto: Odd Roar Lange

Togreiser er, i følge statistikken, mindre smittefarlig enn flyreiser. Det er i alle fall bedre for miljøet. Foto: Odd Roar Lange

Om togreiser

Her gjelder samme tips, om selv å rengjøre armlener og de deler av toget som du kommer i håndkontakt med.
Og bruk gjerne munnbind på reisen, spesielt ved fulle tog.
Her kan du lese Vy sine reiseråd, avbestillingsregler, ruteendringer og tiltak for å hindre smittespredning.
Her finner du tilsvarende side hos Go Ahead, og reiserådsiden til SJ. Flytoget har denne informasjonen til deg.
Nederst på denne siden finner du opplysninger om reiser med Vy sine busser.

Å reise med bil

Dersom du reise alene og med egen bil vil smitterisikoen naturligvis være svært liten, men den er ikke null. For sannsynligvis stopper du på bensinstasjoner, kiosker, butikker, offentlige toalett etc. Her kan du naturligvis bidra til å redusere risikoen ved å redusere antall besøk. Husk håndsprit og god håndvask før og etter alle slike stans.
Dersom du reiser sammen med familien eller partneren din, vil situasjonen være omtrent den samme som om du reiser alene.
Skal du leie bil bør du sørge for ekstra spritvasking av alle steder som du kommer til å berøre med hendene. Så som ratt, girstang, alle betjeningsknapper, dørhåndtak, vindusknapper, radio, speil etc.

Hva er tryggest?

Condè Nast Traveller oppsummerer slik:
Tog er tryggere enn fly, og egen bil er mye tryggere enn tog. Les hele artikkelen og ekspertenes konklusjon her.

Les også disse sakene