Dette kan være gode nyheter til reiselivsbedriftene (og mange andre)

Derfor trenger du ikke bekymre deg for dette

Serveringsbedriftene ble raskt satt under press - nå er det gode nyheter til dem. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Reiselivsbedrifter er blant dem som ble raskest rammet av den nye koronasituasjonen. Og måtte tidlig permittere mange av sine ansatte. For en rekke bedrifter forsvant hele vintersesongen i løpet av 24 timer. Nå deler de skjebne også med mange andre bedrifter som måtte i gang med tidlige permitteringer.
Det var denne artikkelen i E24 som skapte uro og ekstra bekymring mange steder.
Tvunget til å stenge før nye regler: – Føler vi har blitt lurt
Kort fortalt handler saken om dette: De nye permitteringsreglene vil ikke gjelde tilbake i tid for bedrifter som ble nødt til å stenge tidlig i forrige uke. Nå ber NHO om kompenserende tiltak overfor blant annet frisører og restauranter.
Avisa Romsdals Budstikke (krever innlogging) fulgte opp saken da to lokale høyrepolitikere gikk ut og mente at vedtaket har en alvorlig mangel. Høyre-politikerne Britt Janne Tennøy i Molde og Monica Molvær i Ålesund mente at de nye permitteringsreglene som ble vedtatt sist fredag (20. mars) ikke har tilbakevendende kraft.

Dette sier Regjeringen

Nå er spørsmålet om bekymringen kan være grunnløs. Fordi Regjeringen sendte før helgen ut denne informasjonen.: «Allerede iverksatte permitteringer: Endringene i arbeidsgiverperioden får også virkning for iverksatte permitteringer, slik at arbeidsgivere som har utbetalt permitteringslønn i minst to dager ved ikrafttredelsen, slipper ytterligere lønnspliktdager.»

Du kan lese hele pressemeldingen her.

Diskusjonen går nå på om tilbakevirkningen gjelder bare fra 18. mars eller om den gjelder helt til bake til den 12. og 13. mars. Dette vil helt sikkert bli oppklart veldig raskt, og jeg kommer tilbake til det så snart jeg får bekreftet informasjon. NHO jobber aktivt mot Regjeringen for å få dette avklart kjapt. Og i lovgrunnlaget som gikk gjennom fredag 20. mars åpner det for nettopp en slik forlengelse av virkningen.
Jeg håper dette er gode nyheter for dem som ble ekstra bekymret rett før helgen. Ta gjerne kontakt med meg dersom du vet noe mer om denne saken.
Her finner du flere gode nyheter akkurat nå: