Kjent norsk turistperle sier nei til turister

Nå er de lei av kaos, kø og problemer - allerede før sommeren starter

Velkommen til Nusfjord, men ikke med buss.                     Foto: Visit Norway

Velkommen til Nusfjord, men ikke med buss. Foto: Visit Norway

(ODD ROAR LANGE): Det lille privateide fiskeværet Nusfjord er lei. Lei av å være nedrent av turister hele sommerhalvåret. Opptil 50 busslaster med norske og utenlandske turister finner veien ned til turistbygda i Lofoten. Og det er langt mer enn de er i stand til å ta seg av på en god måte.
Det er NRK som først omtalte saken.

Turisttrøbbel

Vakre Nusfjord er oppdaget av turister fra hele verden. Nå må stedet stenge mange ute. Foto: Sonia Arrapia/Visit Norway

Vakre Nusfjord er oppdaget av turister fra hele verden. Nå må stedet stenge mange ute. Foto: Sonia Arrapia/Visit Norway

Nusfjord følger dermed eksemplet fra en rekke over-populære turistattraksjoner verden rundt. Boracay på Filippinene er en av dem, mens Maya Bay på øya Koh Phi Phi i Thailand er en annen. Og nå altså i Lofoten.
Overturisme var et ny-ord for få år siden. Og nå er det blitt et av reiselivets hodepiner. Uten at noen har klart å finne en god løsning.
Fiskeren Svein Kristiansen (74) trives best med å dra på sjøen i båten sin. Nå må ha bruke alt for mye tid til å dirigere trafikk og roe gemyttene mellom sinte turister.
Fra hele verden. Sommer som vinter. Og de blir irriterte på hverandre når de ikke finner parkeringsplass, forteller 74-åringen.
– Ja, jeg må dirigere trafikk nesten hver dag. Noen ganger blir det skikkelig problemer. Bobiler parkerer midt i veien og folk blir parkert inne. Da kan det bli sånn temperatur at turistene nesten ryker i tottene på hverandre, sier han til NRK.

Stopper turistbusser

– Det kommer opptil 50 busser med turister til Nusfjord hver dag. Med mange busser og biler blir det komplett kaos. Resultatet er at vi ikke klarer å gi de tilreisende den gode opplevelsen som vi ønsker.

Nusfjord tar allerede i dag betalt for adgang til de fineste delene, men det ser ikke ut til å skremme mange. Dermed faller kanskje bekymringsargumentet som mange bruker mot turistskatt i Norge. Foto: Odd Roar Lange

Nusfjord tar allerede i dag betalt for adgang til de fineste delene, men det ser ikke ut til å skremme mange.
Dermed faller kanskje bekymringsargumentet som mange bruker mot turistskatt i Norge.
Foto: Odd Roar Lange

-Framover tillater vi bare to busser om dagen, sier Caroline Krefting. Hun er daglig leder i Nusfjord Drift. Hvordan det skal gjøres i praksis, er foreløpig uklart.
For det vil koste penger. Og disse kostnadene vil i alle fall ikke kommunen ta.
– Nei, ikke med de investeringene vi står overfor i Flakstad. Grunnen er dessuten eid privat, og veien er fylkeskommunal. Kommunen må prioritere en forsvarlig skole fremfor parkering for turistene, sier Sørdal.

Tidligere har Lofoten måtte stenge turistvegen til Reinebringen for turister.

Les mer om Lofoten her: