12 måneder - 12 tips - det er lov å la seg friste til en drømmereise

Dette er mine 12 reisetips for året som kommer. Og du kan selvsagt prøve flere enn ett av dem.

Reise i januar

Dra til Østerrike i vinter.                                                                                 Foto: Odd Roar Lange

Alpeskiferie i slutten av måneden. Da er dagene blitt lengre og temperaturen lavere. Jeg anbefaler at du prøver Bad Gastein i Østerrike eller Val d`Isère i Frankrike. Det første stedet er et av de mest populære i Østerrike passer godt for både jente/gutteturer og familieturer. Mens Val d`Isère passer bedre for øvede skiløpere som vil ha en litt mer eksklusive skiferie.

Reise i februar

Bli med på snøscootersafari.                                                             Foto: Odd Roar Lange

Svalbard. Dra til Longyearbyen og opplev en unik del av kongeriket. Jeg anbefaler snøscootertur til østkysten, og en guidet tur under Longyearbyen. På min personlige ønskeliste står en tur til Isfjord radio, der jeg ikke har vært ennå...

Reise i mars

Trysil har bakker for skiløpere i alle aldre.                            Foto: Odd Roar Lange

Trysil. Norges mest allsidige skidestinasjon. Fremfor alt et familiested, men her er også tøffe bakker for de erfarne. Anbefaler å bo på Park In Trysil Hotel. Høy standard og god service. Kanskje du skal prøve sjokolademassasje? 

Reise i april

Late dager på karibiske strender.                                                     Foto: Odd Roar Lange

Karibia.  Siden du på denne tiden av året allerede lengter veldig til den norske sommeren så er en ferie på en karibisk øy virkelig noe å drømme om. Mitt forslag er at du velger enten Guadelope eller Aruba. Her får du god mat og du finner  noen av verdens vakreste strender. Passer for par, venner og familie.

Reise i mai

Et sus fra svunnen tid på Utne Hotel.                                                             Foto: Odd Roar Lange

Hardanger. Hvis du vil oppleve en reise i nasjonalromantiske prospektkort-omgivelser så skal du dra til Vestlandet i slutten av denne måneden. Og sett kursen mot fruktbygdene rundt Hardangerfjorden. Hvit snø på toppene, grønne marker og frukttrær i full blomstring. Du kan bo på Utne Hotel og nyte det gode liv i et ærverdig trehotell fra en svunnen tid..

Reise i juni

DFDS Seaways tar deg sjøvegen fra Oslo til København.                              Foto: Odd Roar Lange

Danmark. Det er mulig å lage 12 reisetips i 2016 uten å nevne København. Men lett er det ikke. Derfor, dra til Kongen by. Jeg anbefaler en tur med Segway i byens gater og en tur med kajakk på kanalene. Det er en annerledes opplevelse i Danmark. Jeg har nevnt det gør - men en av mine favorittkneiper er jazzklubben Hvide Lam.

Reise i juli

Ser det ikke kjekt ut, på Koster?                                   Foto: Odd Roar Lange

Sverige. Kosterøyene venter ved den svenske vestkysten. Her er Nord-Koster og Syd-Koster. Du velger om du vil leie hytte/sommerhus, eller som jeg: bo på Hotel Koster. Det er minst 50 gode grunner for å feriere på Koster. Husk å leie en sykkel og ta en tur på de smale, bilfrie vegene.

Reise i august

Velkommen til Reine i Lofoten.                                                                       Foto: Odd Roar Lange

Lofoten. Det aller største turist-trykket har gitt seg i slutten av august. Men du er slett ikke alene i Lofoten i august allikevel. Her er det fortsatt fine dager med spektakulær natur. Høye fjell, krystallklart hav. Anbefaler å leie leilighet hos Svinøya Rorbuer dersom du vil bo i Svolvær, Reine Rorbuer dersom du vil ha base på Reine, eller Henningsvær Bryggehotel dersom du vil bo i Henningsvær.

Reise i september

Ser det ikke idyllisk ut?                                                                                 Foto: Visitdenmark

Danmark. Turen går denne gangen til Bornholm, som ligger syd for Sverige men som tilhører Danmark. Her er det fortsatt badetemperaturer i september. Ta en tur ut til øysamfunnet Christiansö. Et lite og særpreget hotell, Christiansö Kro - eller strengt tatt en kro - med bare noen få rom venter. Mer romantisk blir det ikke.

Reise i oktober

Teltliv i Masai Mara                                                                  Foto: Odd Roar Lange

Kenya. Mellom Kenya og Tanzania finner du nasjonalparken Masai Mara. Fly til Nairobi og ta deretter et lite fly ut til den norske, prisbelønte øko-turisme-lodgen Basecamp Explorer
Bli med på jakten etter de "big five", og opplev på nært hold hvordan masaiene lever. Sett av et par dager i Nairobi før du reiser hjem. 

Reise i november

Nordkapp og det blå vinterlyset.                                                 Foto: Paul Steel/Thebaldhiker

Norge. Bli med på tur langs norskekysten med Hurtigruten. Dra gjerne på tur i de nordligste fylkene i Norge. Dersom du går ombord i Bodø på nordgående tur og mønstrer av i Tromsø på returen så får du en fantastisk reise.  Jakten på nordlyset pågår selvsagt hele turen, og dersom du er heldig så har snøen falt i Tromsø. Da kan du bli med på denne fantastiske hundesledeturen (se filmen).

Reise i desember

En reise i tid. Julemarkedet på Norsk Folkemuseum.       Foto: Odd Roar Lange

Norge. Dra på tur i vår egen hovedstad Oslo. De to første helgene i desember er det et veldig fint julemarked på Norsk Folkemuseum på Bygdøy. Dette bør du få med deg. Ta også turen til julemarkedet på Karl Johansgate (ved Stortinget). Og når du er ferdig her, har kommet deg hjem og gjort ferdig julen 2016 så er det bare å sette seg ned og glede seg til nye 12 forslag for reisen i 2017.

Ha et supert reiseår i 2016.