Derfor vil Hurtigruten kutte ut anløpene til Kristiansund

- Dersom vi hadde hatt mulighet ville vi gjort det på dagen, sier hurtigrutesjefen.

Her, under Romsdalskonferansen i Molde, sier Daniel Skjeldam hva han mener om Kristiansunds havneselskap.                                                                                 Foto: Odd Roar Lange

Hurtigruten er i brennhet krangel med en rekke av landets havneselskap om hvor mye de skal betale i havneavgift. Hurtigruten mener de er blitt overfakturert i en årrekke. 

Krever pengene tilbake

Dagens kommunikasjonssjef, Stein Lillebo, har brukt mye av sin arbeidstid i det siste med å forhandle med havnesjefer langs kysten, og mange steder er det tøffe tak. Såpass tøft at det ble runder i retten som Hurtigruten vant, men flere av havneselskapene har anket dommen. 
Lillebo går nå over i stillingen som strategisk prosjektleder for nettopp havnesaken i Hurtigruten. Mens Rune Thomas Ege blir ny kommunikasjonssjef i Hurtigruten.

Rammer reiselivet

Denne uka var hurtigrutedirektør Daniel Skjeldam i Molde for å fortelle hvordan selskapet har snudd skuta fra dundrende underskudd til overskudd. 
I innlegget sitt under den årlige Romsdalskonferansen slo Skjeldam fast følgende:
- Hadde vi kunne kuttet ut anløpene til Kristiansund så hadde vi gjort det på dagen. Hurtigruten mener at selskapet Kristiansund og Nordmøre Havn har overfakturert Hurtigruten med 18 millioner kroner.
Hadde det ikke vært for at vi hadde en avtale med Staten så hadde vi kuttet ut Kristiansund. Den avtale går ut i 2019 og vi er klar for å kutte nordmørsbyen fra da av, sier Skjeldam som bruker følgende sammenligning:
– Du bruker ikke en butikk som gang på gang overfakturerer kredittkortet ditt. Da slutter du å handle der. Det bør Kristiansund og Nordmøre Havn skjønne, sier Skjeldam i dette NRK-intervjuet.     

Daniel Skjeldam har aldri vært redd for å si hva han mener.  Foto: Odd Roar Lange

Hurtigrutens toppsjef mener at havneselskapets opptreden er svært uheldig for reiselivsnæringen og næringsutviklingen på Nordmøre. 
- Kristiansund har et utmerket reiselivspotensiale. Da er det uheldig å havne i konflikt med den største aktøren, mener Skjeldam.
Kristiansunds havnesjef ser - ikke overraskende - annerledes på saken.
Havnesjef Arnt Helge Honstad  sier til NRK at de har anket avgjørelsen om at de skal tilbakebetale havneavgifter. De mener at de ikke er riktig behandlet og at Samferdselsdepartementet må se på saken på nytt.
- I mellomtiden fortsetter vi å kreve inn samme beløp som tidligere.

 

Les mer om Hurtigruten