7 ting å gjøre på 7 timer i Kristiansund

Derfor har nordvestlandets nordligste by opplevelser som er verd å reise for

Velkommen til Kristiansund.                                                        Foto: Odd Roar Lange

(Odd Roar Lange): "Så reiste jeg til Kristiansund, foruten grunn", sang Knudsen&Ludvigsen.
Men, det er mange gode grunner til å reise til Kristiansund. Byen i Møre og Romsdal blir ofte glemt når gode reisemål i Norge skal nevnes. Og innbyggerne i byen glemmer selv også ahvilken fin by de bor i. Dét er det i alle fall ingen grunn til.

Selv om byen er plassert på fire brosammenbundne øyer er det tett mellom attraksjonene i Kristiansund. Her er sju av dem.

Overnatting

Byen har tradisjonelle forretningshotell  med Quality Grand Hotel,  Scandic og Thon som de tre store. Thon har samarbeide med C Spa Buddakan og tilbyr romantiske hotellpakker.

Ut på tur

Ut på tur i bynære omgivelser.                                                 Foto: Odd Roar Lange

Ut på tur i bynære omgivelser.                                                 Foto: Odd Roar Lange

Kringsjå og Folkeparken er byens viktigste turområder. Følg turstien vestover som tar deg ut til havet og de blankskurte bergene i Klubba. Jeg var flere ganger i Kristiansund før jeg oppdaget denne 4,3 km lange rundturen. En fenomenal opplevelse. 

Formiddagskafé

Bestemors Hage                                                                               Foto: Odd Roar Lange

Turen rundt Klubba avsluttes ved byens tidligere vannsamlingsanlegg Vanndamman. Her, hvor det tidligere var Røde Kors-barnehage er det i dag en veldig koselig og familievennlig kafé, Bestemors Hage. Her kan du på fine dager sitte ute i hagen.  Hjemmebakte varer, og muligheter for å kjøpe noen gaveartikler.
Hyggelig betjening og god mat er en fin avslutning på gåturen. 

 

Shopping

Bysentrum i Kristiansund sliter med butikk-død. Amfi Storkaia Brygge-kjøpesenteret midt i byens sentrum og Amfi Futurasenteret utenfor bysenteret, like ved flyplassen, er attraktivt for byens befolkning på dager med dårlig vær (og de finnes det noen av på nordvestlandet). Men er du på jakt etter det spesielle så finner du det kanskje i interiørbutikken Fiint Interiør i Storgata 8.

Fiint startet i Gågata, men vokste ut av lokalene og flyttet til Storgata. Foto: Odd Roar Lange

Historie

Den gode historien finner du her.                                           Foto: Odd Roar Lange

Når en by ligger på øyer helt ute ved havet har en selvsagt betydelig maritim historie. Et godt tips er å besøke Nordmøre Museums avdeling "Kaffebrenneriet Patrick Volkmar" innerst i Vågen, 10 minutters gåtur fra sentrum. 
- En stemningsfull kafé og butikk der du også kan nyte kaffen utendørs. Vi selger nymalt kaffe av egenbrent produksjon, klippfiskformer, klippfisk-t-skjorter, snop i kremmerhus, garn, bøker mm, skriver museet på sin hjemmeside.
På denne kafeen har jeg flere ganger kommet i prat med pensjonerte sjømenn som mer enn gjerne forteller sin historie. Veldig kjekt.  

Lokalmat

Tilbake i sentrum, i Kaibakken 2, ligger stedet med det litt underlige navnet Mætt & Go Eteri og Landhandleri. Gå inn her. For dette er en liten oase. Her finner du en butikk som selger noe av det beste av lokalmat og gourmetråvarer du finner på  nordvestlandet. Du kan også spise lunsj eller middag her. Stedet har blitt svært populært. så vær forberedt på litt kø.

I kø for godsakene på Mætt & Go Eteri og Landhandleri                    Foto: Odd Roar Lange

Middag

Midt mellom Landhandleriet og Vågen, i den bortgjemte Fosnagata (nr 30B) , ligger Restaurant Smia Fiskerestaurant. Etter en omfattende restaurering reåpnet stedet i januar 2016. Meget høy kvalitet på maten, hyggelige omgivelser og usnobbete, samtidig som det er elegant. Samme trivelige vertskap på på Landhandleriet. 

Reise hit:
Med bil eller buss
Med Hurtigruten - daglige anløp både nordgående og sørgående.
Med Kystekspressen (hurtigbåt) fra Kristiansund
Med fly til Kristiansund Lufthavn Kvernberget. Både SAS og Widerøe flyr hit.
Les mer om Kristiansund her. 

Vil du ha de beste reisetipsene direkte til din facebook? Trykk her.

Leste du dette?