Her finner du de beste julemarkedene i Danmark

Nå kan du dra på dansk førjuls-shopping - og her kommer du ijulestemning.

(ODD ROAR LANGE): Hvor bør du reise for å oppleve den beste julestemningen? Kanskje du bør se mot Danmark? Både flyselskapene og rederiene har lavpristilbud på denne tiden av året. Og dersom du kan reise på andre dager enn alle andre (unngå fredag-søndag) så vil du kunne gjøre et kupp både på reise og opphold.
Julen er uten tvil den tiden på året da det danske begrepet hygge virkelig kommer til sin rett. Så dersom du ønsker å komme i julestemning eller er på utkikk etter det perfekte stedet å feire jul, skal du reise til Danmark.
Ta deg en tur i magiske Tivoli, gjør unna juleshopping på et av Danmarks mange julemarkeder, spis og drikk god mat, besøk et museum og kos deg gløgg.

Jul i Aarhus

Danmarks nest største by, Aarhus har direktefly fra Oslo. Det er en stor fordel for norske reisende som tidligere måtte fly til Billund og deretter ta halvannen times busstur til Aarhus. Eller man tok ferge til Frederikshavn/Hirtshals og bilen derfra. Du kan også fly via København.
Det største julemarkedet i Aarhus ligger på torvet midt i byen, ved teatret og Aarhus domkirke.
Julemarkedet er ikke spesielt stort, og heller ikke spesielt fra. Matboder fra Nederland og England, italienske masker og noen få danske boder. Like ved siden av er det nostalgiske Søren Østergaards Zirkus Nemo plassert. 

Men mitt tips er å heller legge turen til byens museum Den gamle by. Her er det et lite marked på torget, men du får også god og lun stemning ved å gå inn i de mange husene som er pyntet til jul fra en svunnen tid. Museet har naturligvis gjort om sine ordinære butikker til julebutikker. Dette er et bra sted å finne små, unike julegaver. Passer godt for barnefamilier.
Les mer om jul Aarhus her og  i Den Gamle By her.

Jul i Viborg

En times tid med tog fra Aarhus, der finner du byen Viborg. Kjent som sommerby for mange nordmenn. Men det er verd å besøke Viborg også når det gjelder julemarked. Byen har såvidt fått startet med sitt marked, og vi snakker ikke om tradisjoner ennå. Men det er et virkelig godt anslag. På byens Nytorv har de satt opp en scenerigg som spenner ut et stort tak over hele markedet. Dermed er ikke utendørsmarkedet så væravhengig. Men under taket er det satt opp moderne juleboder, i et nytt nordisk design i stedet for å velge det trauste mørkebrune som vi finner over alt. De som skal selge sine varer fra de lyse bodene må selge lokale varer. For det meste er det faste leietagere i hele desember, men én av bodene er forbeholdt firma som vil leie fra én til tre-fire dager. En god løsning som sikrer muligheter for små firma, og også sørger for variasjon. Neste år skal julemarkedet også være på byens hovedtorg. Butikk- og gårdeierne i sentrum har gått sammen om å renovere julepynten i gatene. Et vellykket prosjekt. Når du først er på Nytorvet: legg julelunsjen (som heter julefrokost) på den familiedrevne restaurant Nytorv 11 Gastro & Pub

Les mer om jul i Viborg her.

Julemarked i resten av Danmark

Se denne oversikten over julemarkeder og juleinspirasjon i Danmark.

Leste du disse?