Derfor bør dere dra på jentetur til Budapest

Ungarn kan bli ditt neste reisemål

Er du klar for Budapest og Szentendre? Les deg opp på disse tipsene. Foto: Odd Roar Lange

Er du klar for Budapest og Szentendre? Les deg opp på disse tipsene. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Leter dere etter det neste stedet for jenteturen? Da kan dere ha funnet svaret her. For Budapest og Ungarn er et veldig bra reisemål.

Steder å bo

Denne byen er full av overnattingssteder - og det er ikke lett for førstegangsbesøkende å finne det beste valget. Mitt tips er å bo så sentralt at du kan stikke innom hotellet med ting du shopper i sentrum, eller for en liten hvil før du skal ut på middag. Et godt valg er Hotel Collect eller Casati Budapest Hotel Superior. Husk at du får de beste prisene ved å bestille direkte fra hotellet.
Dersom dere sikter høyt, er klare for å treffe kjendiser og vil ha det aller beste så kan dere dra til Four Season Hotel Gresham Palace.

Natteliv

Budapest by night er en yrende opplevelse. Det er tusenvis av (mest unge) mennesker ute for å oppleve lyd, lys og smak. Jeg dro selvsagt til Ruin pubs. Jeg startet i Szimpla Kert, som er en absurd og snodig ruinpub/nattklubb med veldig god stemning og de snodigste innredninger. Gratis inngang.

Båttur

Skal du til Budapest så er det en flott sjanse til en båttur på elven Donau. Mitt tips er å droppe de større charterbåtene, men heller å spleise sammen med reisefølget på en luksusbåt med selskapet Dunarama som er snarlike de båtene James Bond gjerne raser rundt med. (Selv om han vanligvis bruker en italiensk Riva.) Her får dere en frisk tur på elven for ca 1500 kroner.
Eller enda bedre - få den til å kjøre dere til den vakre nabobyen Szentendre. Her spiser dere en deilig middag i romantiske omgivelser før returen til Budapest.

Steder å spise

Y24A2350.jpeg

Budapest er som populære turistbyer flest: Den har sin turisthovedgate med overprisede restauranter. Det er ikke rådyrt her, men det er dyrere enn det trenger å være.
Som Karl Johans Gate i Oslo eller Strøget i København. Tar du deg en tur 200 meter inn i et av sidegatene så har du halvert prisen og doblet opplevelsen. Det ungarske kjøkkenet er bra. Mitt forslag er å ta en kikk på denne siden fra Michelin Guide for å se om du finner noe i nærheten av der du bor. Husk å bestille bord på forhånd. Ungarn har blitt en stor vinprodusent. Enten var jeg kanskje uheldig med de vinene jeg smakte eller så er de generelt oppskrytt. Mitt tips er å legge på noen få kroner og heller kjøp en tysk riesling eller en god fransk rødvin.
Legg gjerne inn gode tips til eventuelt gode ungarske viner i kommentarfeltet, dersom du kjenner til noen. 

Spabyen Budapest

Budapest - og Ungarn - er kjent for sin spa. Flere av hotellene har spa av høy kvalitet. Jeg testet flere av dem. Prisen er fra ca 600 norske kroner for en times helkroppsbehandling. Spør hotellets concierge etter gode forslag for spa - og der du bor, og de bestiller gjerne time for deg.

Penger

Den ungarske valutaen er HUF - ungarske forint. Men du kan betale med Euro mange steder i Budapest. Ta gjerne ut litt penger på Gardermoen dersom du reiser ut herfra. Hvis du skal ta ut penger i Budapest så unngå minibankene med HUF-EUR-symbol. Her får du dårligere kurs enn de øvrige minibankene. Når du betaler med kort så betal i lokal valuta, ikke i norske kroner.
Et annet tips er å ikke praie en taxi på gaten, men gå inn på et hotell eller restaurant for å få dem til å bestille en for deg. Ellers kan det bli veldig dyrt. Ikke ta taxi fra flyplassen uten å avtale pris først. Offentlig transport i Budapest er veldig billig, og det er lett å finne frem på t-banenettet og trikken.

Badeparty 

Budapest er også kjent for sitt Sparty. Det store, utendørs badeanlegget får discobelysning, dj og barer på bassengkanten. Unge mennesker hover seg ut i vannet og er feststemte - men, det tar liksom ikke helt av. Du kjøper billett som er adgangskort og samtidig bonger til drikke. Du kan dele omkledningsrom med en annen, og etter dusjen er det ut i bassenget med dere. På forhånd hadde jeg hørt rykter om både flytende kondomer, ville tilstander og dårlig hygiene. Jeg opplevde ikke noe av dette. Men, når sant skal sies: spar pengene - finn på noe annet. Med mindre du er under 30 år og digger bassengparty med 80 prosent gutter og middels stemning.

Musikk

Y24A2136.jpeg

Sikt deg gjerne inn på en reise til Budapest i midten av august. Da er det klart for Sziget Festival. En gedigen musikkfestival i en uke - med et imponerende program. Temperaturen er også mer behagelig enn varme juli. Ellers er både mai og juni et godt valg.

Shopping

Budapest er en travel handleby og den store handlegaten heter Vaci gaten (Vaci utka). Den ligger midt i sentrum av byen. Ikke bruk altfor mye av tiden din her. Disse butikkene finner du stort sett hjemme.
Men prøv gjerne sjokoladekjøp hos Rozsavolgy. Eller Herend Porselen - eller kanskje litt eksklusiv shopping i Andreassy Avenue.

FLERE JENTETURER DERE BØR SE NÆRMERE PÅ

Dette har jeg skrevet om jenteturer til Bornholm
Dette har jeg skrevet om jenteturer til Vilnius
Dette har jeg skrevet om jenteturer til Amsterdam 
Dette har jeg skrevet om jenteturer til Nice
Dette har jeg skrevet om jenteturer til København
Dette har jeg skrevet om jenteturer til Vietnam
Dette har jeg skrevet om jenteturer til Skagen

Les mer: Den beste dagen for billige flybilletter er kanskje ikke den du tror
Les mer: Slik får jeg alltid det billigste hotellrommet
 

Reisen til Budapest ble gjennomført i samarbeide med Visit Budapest og Hungarien Tourism i juni 2016. Meningene og anbefalingene er - som alltid - våre egne.