7 ting å gjøre på 7 timer i Budapest

Ungarn kan bli ditt neste reisemål. Da bør du starte i Budapest.

Er du klar for Budapest og Szentendre? Les deg opp på disse tipsene. Foto: Odd Roar Lange

Er du klar for Budapest og Szentendre? Les deg opp på disse tipsene. Foto: Odd Roar Lange

Steder å bo

Denne byen er full av overnattingssteder - og det er ikke lett for førstegangsbesøkende å finne det beste valget. Mitt tips er å bo så sentralt at du kan stikke innom hotellet med ting du shopper i sentrum, eller for en liten hvil før du skal ut på middag. Et godt valg er Buddha Bar Hotel som ligger midt i byen.
Reiselivs-Budapest arrangerer hvert år Hotel of The Year-konkurranse. 

 

 

Prøv restauranten på Buddha Bar Hotel. Foto: Odd Roar Lange

Budapest by night er en yrende opplevelse. Det er tusenvis av (mest unge) mennesker ute for å oppleve lyd, lys og smak. Jeg dro selvsagt til Ruin pubs. Jeg startet i Szimpla Kert, som er en absurd og snodig ruinpub/nattklubb med veldig god stemning og de snodigste innredninger. Gratis inngang.

Båttur

Skal du til Budapest så er det en flott sjanse til en båttur på elven Donau. Mitt tips er å droppe de større charterbåtene, men heller å spleise sammen med reisefølget på en luksusbåt med selskapet Dunarama som er snarlike de båtene James Bond gjerne raser rundt med. (Selv om han gjerne bruker en italiensk Riva.) Her får dere en tips tur på elven for ca 1500 kroner. Eller enda bedre - få den til å kjøre dere til den vakre nabobyen Szentendre. Her spiser dere en deilig middag i romantiske omgivelser før returen til Budapest.

Steder å spise

Budapest er som populære turistbyer flest: Den har sin turisthovedgate med overprisede restauranter. Det er ikke rådyrt her, men det er dyrere enn det trenger å være.
Som Karl Johans Gate i Oslo. Tar du deg en tur 200 meter inn i et av sidegatene så har du halvert prisen og doblet opplevelsen. Det ungarske kjøkkenet er bra. Mitt forslag er å ta en kikk på denne siden fra Michelin Guide for å se om du finner noe i nærheten av der du bor. Husk å bestille bord på forhånd. Ungarn har blitt en stor vinprodusent. Enten var jeg uheldig med de vinene jeg smakte eller så er de generelt oppskrytt. Mitt tips er å legge på noen få kroner og heller kjøp en tysk riesling eller en god fransk rødvin. Legg gjerne inn gode tips til eventuelt gode ungarske viner i kommentarfeltet. 

Spabyen Budapest

Budapest - og Ungarn - er kjent for sin spa. Flere av hotellene har spa av høy kvalitet. Jeg testet spa på Buddha Bar Hotel og er veldig fornøyd. Prisen var ca 600 norske kroner for en times helkroppsbehandling. Spør hotellets concierge etter gode forslag for spa - og de bestiller gjerne time for deg.

Penger

Den ungarske valutaen er HUF - ungarske forint. Men du kan betale med Euro mange steder i Budapest. Ta gjerne ut litt penger på Gardermoen dersom du reiser ut herfra. Hvis du skal ta ut penger i Budapest så unngå minibankene med HUF-EUR-symbol. Her får du dårligere kurs enn de øvrige minibankene. Når du betaler med kort så betal i lokal valuta, ikke i norske kroner.
Et annet tips er å ikke praie en taxi på gaten, men gå inn på et hotell eller restaurant for å få dem til å bestille en for deg. Ellers kan det bli veldig dyrt. Ikke ta taxi fra flyplassen uten å avtale pris først. Offentlig transport i Budapest er veldig billig, og det er lett å finne frem på t-banenettet og trikken.

Badeparty 

Budapest er også kjent for sitt Sparty - som også er kalt Budapest Bath Party. Det store, utendørs badeanlegget får discobelysning, dj og barer på bassengkanten. Unge mennesker hover seg ut i vannet og er feststemte - men, det tar liksom ikke helt av. Du kjøper billett som er adgangskort og samtidig bonger til drikke. Du kan dele omkledningsrom med en annen, og etter dusjen er det ut i bassenget med dere. På forhånd hadde jeg hørt rykter om både flytende kondomer, ville tilstander og dårlig hygiene. Jeg opplevde ikke noe av dette. Men, når sant skal sies: spar pengene - finn på noe annet. Med mindre du er under 30 år og digger bassengparty med 80 prosent gutter og middels stemning.

Musikk

Sikt deg gjerne inn på en reise til Budapest i midten av august. Da er det klart for Sziget Festival. En gedigen musikkfestival i en uke - med et imponerende program. Temperaturen er også mer behagelig enn varme juli.

Shopping

Budapest er en travel handleby og den store handlegaten heter Vaci gaten (Vaci utka). den ligger midt i sentrum av byen. Ikke bruk altfor mye av tiden din her. Disse butikkene finner du stort sett hjemme.
Men prøv gjerne sjokoladekjøp hos Rozsavolgy.
Eller Herend Porselen - eller kanskje litt eksklusiv shopping i Andreassy Avenue.
 

Del gjerne dine beste Budapest-tips i kommentarfeltet.

Reisen til Budapest ble gjennomført i samarbeide med Visit Budapest og Hungarien Tourism i juni 2016. Meningene og anbefalingene er - som alltid - våre egne.