7 gode tips til å ta de beste bildene fra flyturen

Bruk den fine flyreisen til å ta flotte bilder fra ferien din

Fang kontrastene på bakken. Det kan gjør bildet mye bedre. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Du har sikkert sett dem. De spektakulære bildene som er tatt gjennom flyvinduet. Men når du selv prøver, så blir de aldri like bra. Hva er det de profesjonelle fotografene gjør som ikke du gjør?
Den islandske naturfotografen Páll Jökull deler noen av sine beste tips med deg her.
- Det beste er å prøve mange ganger, sier Jökull til Thetravelinspector.no

1. Lek gjerne med farger, lys og skygger for å legge til dybde på bildet ditt. Skyer kan skape et interessant mønster på bakken.
På Island kan kontrastene til et snødekte landskap mot elver eller innsjøer skape muligheter for et godt bilde. Det samme gjør de svarte sandstrendene eller en steinete kystlinjen mot bølgene i det blå Atlanterhavet. Ettersom bakken sakte skifter farge fra de brune og gule høst- og vintertonene, kan du finne grønne farger som dukker ut, for eksempel på mosebelagte lavafelt. Slike fargeforskjeller finner du også i andre land. Bruk disse for at det er verd. 

2. Bruk tredjedelsregelen.
Prøv å få til en forsiktig balanse mellom himmelen og bakken.  1/3 himmel og 2/3 bakken fungerer bra. Når du er i luften og kun kan se himmelen og/eller skyene, kan du bruke vingen og motoren som en fremtredende del av bildet.

Ikke vær redd for å bruke en del av flyet som kontrast til motivet på bakken. Foto: Odd R. Lange

3. En del av flykroppen kan gjøre at landskapet der nede virkelig skiller seg ut. Vinduet på flyet rammer også inn landskapet pent. Når du fotograferer landskapet under, vil vingen automatisk peke diagonalt oppover i bildet, og skape en forbindelse mellom flyet og bakken.

Bruk gjerne flyvinduet som innramming. Foto: Odd Roar Lange

4. Når du tar et bilde av en vakker solnedgang/soloppgang fra flyet, bør du bruke blenderprioritet eller manuell innstilling
for å få de beste resultatene. Hvis det blir mørkt, må du justere ISO-innstillingen til 800-1200. «Den gyldne timen før og etter solnedgang eller soloppgang» kan vare mye lengre enn en time både på Island og i Norden. Spesielt gjelder dette om vinteren, på grunn av solens lave vinkel.
Solnedgangen lyser opp, gir opptil to timer med vakre gyldne, rosa, røde og lilla farger til mørkets mørkeblå farge tar over.

Benytt de fine lyset om morgenen og kvelden. Foto: Odd Roar Lange

5. For å redusere refleksen fra flyets vindu i bildet ditt, hold kameraobjektivet nær vinduet eller til og med dekke det med den andre hånden, slik at refleksjonen ikke kommer inn i objektivet.  Ved avgang i kveldsmørket kan det være lurt å vente til kabinlysene er satt til nattmodus. Pass på at leselyset i taket også er skrudd av.

Fotografen Páll Jökull (th) deler gjerne sine beste flyfotobilder med Thetravelinspector.no´s lesere Foto: Odd Roar Lange



6. Fotografering av nordlys fra et vindu på et fly krever bruk av et stativ på flygulvet. Still inn kameraet til ISO 2500-4000 og bruk f/2.8 eller lavere med 5-10 sekunders lukkerhastighet. Da bør du kunne fange noe av nordlys.
Prøv igjen å sette kameralinsen opp til vinduet for å minimalisere refleks som reflekterer vinduets lys.

Sett deg på venstre side i flyet, slik at du lettere får vridd kroppen mot vinduet for å ta bilder.
Foto: Odd Roar Lange

7. Ett siste tips: Generelt er det bedre å sitte på venstre side av flyet hvis du planlegger å fotografere gjennom vinduet. Det er lettere for stillingen og for innramming av bildet, slik at du ikke trenger å vri kroppen din for mye for å få tatt bildet.

Bonustipsene:
Her er noen gode bonustips delt av flyspotterne på Oslo Lufthavn Gardermoen:
° Om man bruker mobilkamera – bruk panorama! Trenger ikke fullføre hele panoramaet og heller bare ha et utsnitt, men blir så mye bedre!
° Jeg bruker sugekoppstativ på vinduet.