USA advarer mot reiser til Tyrkia

Kan få store følger for sommerturismen. Er det verd å risikere noe ekstra?

Slik ønsker vi de fine dagene i Alanya.                                                      Foto: Odd Roar Lange

Fire ganger siden nyttår har Tyrkia vært rammet av terrorangrep. Dette har fått amerikanske myndigheter til å sende ut et Travel Warning for reiser til Tyrkia. Dette er et nivå to over advarsler som sendes ut fra amerikanske myndigheter. Den nye advarselen kom den 29. mars.

Her er det viktigste innholdet i advarselen:

For your safety:

*Avoid travel to southeastern Turkey, particularly near the Syrian border.  
*Stay away from large crowds, including at popular tourist destinations. 
*Exercise heightened vigilance and caution when visiting public access areas, especially those heavily frequented by tourists.  
*Stay away from political gatherings and rallies.
*Follow the instructions of local authorities in an emergency. 
*Monitor local media.
*Stay at hotels with identifiable security measures in place.

En Travel Warning gjelder helt frem til myndighetene sender ut melding om at den er trukket tilbake, i motsetning til Travel Alert.


Hele Europa

Etter bombeangrepet på flyplassen i Brussel sendte amerikanske myndigheter ut en såkalt Travel Alert for hele Europa. Dette er en midlertidig ordning, som gjelder for en begrenset periode. Gjerne noen dager etter en terrorhandling etc.

Nordmenn velger annerledes

Også norske reiseselskap har merket at nordmenn velger seg andre reisemål enn Tyrkia i år. Dette kan få store negative konsekvenser for reiselivet og næringslivet i Tyrkia. Sesongen er såvidt i gang enkelte steder, og nå er spenningen stor for dem som er avhengig av inntekter fra utenlandske turister.

Alanya by night.                                                                                         Foto: Odd Roar Lange

Norsk advarsel

Det norske Utenriksdepartementet har skrevet følgende på sin nettside:

"Tyrkia gjennomgår en periode med et skjerpet trusselbilde og en forhøyet terrortrussel. Flere omfattende terrorangrep er utført i Ankara og Istanbul. I tillegg er den væpnede konflikten i det sørøstlige Tyrkia forverret den siste tiden."

I sitt reiseråd er advarselen begrenset til dette:

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser eller opphold som ikke er strengt nødvendig i grenseområdene i Tyrkia nærmere enn ti km fra grensen til Syria.

Det oppfordres til å utvise aktsomhet ved reiser og opphold i resterende områder av de provinsene som grenser til Syria, samt øvrige provinser i sørøst.

Dette mener jeg:

Les også disse: