Sommerferie på Bornholm - når klimaet betyr noe mer

Glem syden i sommer - dra heller til danske Bornholm

Flagget til topps. Bornholm og Gudhjem venter på deg. Alle bilder: Odd Roar Lange

Flagget til topps. Bornholm og Gudhjem venter på deg. Alle bilder: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Er det mulig å dra på en miljøvennlig, klimavennlig og bærekraftig ferie i sommer. Jeg mener at svaret er ja. Men, du må inngå noen komprimisser. Det er kanskje ikke slik at reisetipsene er 100 prosent innenfor de tre målene. Men, ved å gjøre noe så gjør du mye mer enn de som ikke gjør noe. Og vær klar over at du ved å reise til «grønne reisemål» bidrar til å styrke det økonomiske grunnlaget for å fortsette arbeidet i riktig retning. Og det er det verd, ikke sant?

Øyferie i Danmark

Jeg starter med den danske øya Bornholm. Et av mine absolutte favorittreisemål. Og det er mange grunner til det. Jeg skal tilbake til den danske øya også til sommeren. Og jeg håper at jeg ser deg der.
Bornhold ligger i Østersjøen og er en av de mest nedbørsfattige delene av Danmark. Det lover godt for sommerferien. Og når det toppes med solvarme svaberg så varer badesommeren til langt ut på høsten.
Her skal du få noen tips om hva du bør se og gjøre på Bornholm.
Bornholm er Danmarks østligste øy, og ligger like sør for svenske Ystad. Øyas høyeste punkt er Rytterknægten (162 moh) som er nesten like høyt som det høyeste punktet i landet, ved Møllehøj (171) nord for Horsens på Jylland.
Øya ar knapt 42 000 innbyggere. Men innbyggertallet har vært synkende, og på grunn av at det har vært kostbare fergebilletter til og fra Ystad så har den svenske interessen for å kjøpe sommerhus på Bornholm vært heller laber. Svenskene er ikke kjent for å kaste penger ut av vinduet…
Men, nytt fergeselskap har overtatt ruta - og prisene er bortimot halvert. Det kan gi økt fart på turismen på Bornholm.

Trykk på bildene for å se dem i større format

Reisen dit

Siden Bornholm er en øy, og du sannsynligvis ikke har tenkt å reise dit med egen seilbåt, så er alternativene å enten reise med rutefly via København eller med rutebåten fra Ystad. Du reiser med andre ord på samme måte som de fastboende.
Dersom du tar båten så kan du med egen bil. Ellers er det mulig å leie bil i Rønne, som er byen hvor både ferga legger til og hvor flyene lander.
Eller - du kan ta med egen sykkel eller leie denne på øya for å sykle rundt på Bornholm. Men husk at Bornholm ikke er like flat som resten av Danmark. Øya består av granitt og er noe kupert, men fortsatte svært sykkelvennlig. Man klarer seg fint med kun sykkel på Bornholm. Og: det er miljøvennlig.

Den grønne øya

Gjennom prosjektet Bright Green Island jobber Bornholm for å bli en bærekraftig og klimavennlig øysamfunn ved å være Co2-nøytral innen 2025 og å ha nullutslipp innen 2035. Her kan du lese informasjonsavisen om prosjektet.
Du kan bidra til det grønne skiftet ved å minske bruken av fossilt brennstoff, minske bruken av engangsplastikk, øke bruken av økologiske produkter og å velge overnattingssteder som satser på bærekraft og miljø.

Hvor skal du bo

Som for eksempel Green Solution House i Rønne. Jeg har vært på Bornholm flere ganger, og de fleste gangene har jeg bodd i den lille byen Gudhjem. Byen ligger på Bornholms østkyst.
Mn jeg har også bodd på Fredensborg Badehotell i Rønne. Samt Melsted Badehotel ved Gudhjem, Pension Koch i Gudhjem og besøkt Stammershalle Badehotell i Stammershalle/Gudhjem. Og kan trygt anbefale alle.
Det er også vanlig å leie eget sommerhus på Bornholm. Her finner du mange av dem.
Her finner du enda flere overnattingssteder.

Øyhopping

Når sola går ned over Bornholm så skal du kanskje ikke være på selve Bornholm. Men i stedet ha tatt båten fra Gudhjem havn og ut til Ertholmene, med øyene Christiansø og Frederiksø . Den lille øya var tidligere en forsvarsøy. Men nå er den en trivelig turistøy med noen få fastboende. Det er staten som oppnevner an administrator på øya. Og den forrige lagde så mye bråk og støy at flere familier valgte å flytte fra Christiansø. Men i 2016 ble han byttet ut med en ny, og roen har for lengst senket seg.
Øya har et eget lite hotell, Christiansø Gæstgiveri, og en tilhørende (ute-)restaurant. I tillegg har hotellvertskapet Charlotte og Stig Hallberg Andersen en liten kiosk og en liten butikk. Stig har bakgrunn fra en årrekke i lunsjrestauranten Café Sorgenfri i København. Dersom du liker det virkelig gode liv så er det hit du skal dra.
Hotellet er herlig sjarmerende med bare seks rom. Alle med utsikt mot havet.
Det kanskje beste øyeblikket på døgnet er når den siste båten fra legger fra bryggen med kurs mot Gudhjem. Da senker det seg en herlig ro på øya. De fastboende eller faste sommerhusgjestene tar seg en øl på trappa til butikken. Deretter går dere til bords for dagens herlige middag, utendørs hvis været tillater det.
Jeg anbefaler at du tar to netter på hotellet, slik at du slipper å tenke på utsjekk allerede neste dag. Du kommer ikke til å angre. På dagtid er det fine stier som innbyr til rusleturer, gode muligheter til bading - og rett og slett bare nyte det rolige ferielivet.
Vil du lese en god krimnovelle med Christiansø som åsted, les «Den hemmelige kvinnen» av Anna Ekberg.

Dette er noe av det Bornholm kan by på:

Her skal du spise

Enten du bare er helt middels interessert i mat, eller om du er i eliteserien når det gjelder mat og drikke: Bornholm er øya for deg. Med en sterk voksende satsing på både økologisk mat, lokalprodusert mat og på gourmetmat.
Sol over Gudhjem er navnet på et dansk smørbrød som serveres på rugbrød. I tillegg kommer røkt sild, en rå eggeplomme og tynne skiver av reddik, samt løk eller gressløk.
Men Sol over Gudhjem er også navnet på kokkekonkurransen som arrangeres i Gudhjem havn St.hanshelgen hvert år.

Mikkel (tv) og Mads Marschall er snart klare for en ny runde med «Sol over Gudhjem». Vær der hvis du kan.

Mikkel (tv) og Mads Marschall er snart klare for en ny runde med «Sol over Gudhjem». Vær der hvis du kan.

Brødrene Mads og Mikkel Marschall, opprinnelig fra Melsted på Bornholm står sammen med gode hjelpere bak kokkekonkurransen der fem håndplukkede danske toppkokker, hvorav minst én fra Bornholm, konkurrerer for åpen scene og på direktesendt tv. Konkurransen er nå nominert til «Nordic food destination 2019».
Havnen syder av folk og nøye utvalgte matboder. «Sol over Gudhjem» er et gastronomisk event som er blitt kjent langt utenfor landegrensene og det har bidratt til å løfte matsatsingen på øya til nye høyder.
I tillegg er det bygget et Bornholms Matkulturhus, Gaarden, som har butikk og kafé samt et levende landbruksmuseum. Ta turen dit, og bli med på omvisning i den deilige hagen.
Jeg nevner noen steder dere bør sjekke ut:
Høstet hvor det er gårdsbutikk spesielt fokus på havtorn (tindved)
Mikrobryggeriet Penyllan i Tejn som drives av Jessica Jenkins og ektemannen Christian Skovdal Andersen, som tidligere stod bak Australias første gourmetrestaurant med fokus på øl. Penyllan har også en ølbar på Hotel Nordland ved Allinge.
Nord Snaps ved Rie Uldahl i Svaneke.
Torvehalle Bornholm i Rønne, hvor du finner de lekreste råvarer.
Og når det kommer til spisesteder:
Kadeau i Åkirkeby er en soleklar favoritt. Vertskap og villmark står side om side, helt ute ved strandkanten. Det gir dem også en stjerne i Michelinguiden. Toppkokker har gjort Bornholm til et nytt gastronomisk senter med restaurant Kadeau. Rasmus Kofoed og Magnus Høegh Koefoed gir deg smaksopplevelser du ikke glemmer. Husk å bestille bord - hvis det i det hele tatt er et ledig et å oppdrive! Kadeau Bornholm er en sommerrestaurant, og med fulle restaurantbord betyr det at det drypper sultne gjester også på de andre gode restaurantbordene på øya.
Da skal du i så fall jakte et bord på Stammershalle Badehotell, hvor både kjøkkenet og serveringen gjør det hele til en stor opplevelse. Tommel opp og en plass i årets Michelinguide (good cooking)
Melsted badehotell har tidligere levert på topp, men har de siste årene dalt litt i kvalitet. De lover bot og bedring fra 2019. Jeg håper de lykkes, for lokalene er superromantiske.
Fredensborg Badehotell har også et meget godt kjøkken. Verd å prøve,
Og dersom du vil spise godt mens du ser solen går ned i havet, dra til Le Port i Vang.

Se bildene fra Sol over Gudhjem 2018

Barnas øy

Opplev Bornholm i barnehøyde. I tillegg til muligheten til å løpe fritt omkring, til å bade ved Dueodde eller Hvideodde (den siste er stedet hvor lokalbefolkingen helst drar), så har Bornholm en rekke herlige attraksjoner for barn- og barnefamilier.
Dropsfabrikken i Svaneke (Bornholms Bolcheværksted) hvor dere ser dropsene blir laget er selvsagt et must.
Og det samme er Hammershus, som er middelalderborgene på Bornholm. Og selvsagt Bornholms Middelaldersenter. Eller dra på oppdagelsestur til Døndalen.
Et par sikre tips: Spis is på Kalas, kafé og ishuset ved Sandvig Havn. Her får dere hjemmelaget is basert på bornholms økologisk melk. Og for middag: Pandekagehuset i Gudhjem er en vinner i barneøhøyde.

Dette kan du også oppleve på Bornholm:

Shopping

Å dra på shopping på Bornholm er som en skattejakt. Og Rønne er med den største byen også stedet med størst utvalg. Mer sjarmerende er det å dra til lille Svaneke, Allinge, Sandvig eller Gudhjem.
Mange går glipp av lille Listed, 2 km fra Svaneke. Men her bør du virkelig stoppe opp. For her finner du Sebastian Frosts utsalg av klokker, smykker og ringer. Jeg drømmer stadig om å kunne kjøpe med en Frost-klokke. Men foreløpig har jeg måtte nøye med med et besøk i hans brand store og i kafeen som drives av Signe Bay Frost. Bay Frost Café og Champagnebar er et godt sted for kaker, champagne og gin. Sett deg under parasollene ute i hagen. Det er tid for nytelse. Og når du først er i Listen: Sjekk også keramikkverkstedet Lov i Listed.

Den mest spennende butikken er kanskje Fratida som ligger i Østermarie. Dette er en butikk som både har antikk, retor og kjoler. En underlig kombinasjon synes du kanskje. Men, ikke når du kommer inn dørene. Lekre og særegne lokaler og veldig hyggelig betjening. Her vil jentene finne retroinspirerte kjoler fra Du Milde, Margot, King Louie og Le Pep - samt sko fra Art.
Som du skjønner så er den lille øya Bornholm stappfull av opplevelser. Du rekker ikke over alle på en uke, men du kommer garantert til å ønske deg tilbake.

Mer informasjon om Bornholm:
Her finner du turistinformasjonen på Bornholm.
Og her kan du laste ned appen direkte i telefonen din (App Store) - (Google Play)

Lik The Travel Inspectors Reisetips på Facebook

Les mer om Bornholm her: