Bornholm - slik ble den en ekte kulinarisk øy

Og nå kan du oppleve Danmarks største kokkekonkurranse

IMG_0147.jpg

(ODD ROAR LANGE): På veldig mange av mine reiser rundt om i Norge og i Europa hører jeg det samme: «Vi satser på lokalmat og kortreist drikke.»
Felles for de fleste steder er at det snakkes mye om det, men i praksis er lokalmaten bare sporadiske gjester på menyen. Mange steder er lokalmat, økologiske produkt og mat og drikke med lokal historie bare en våt drøm.
Men slik er det ikke på den danske øya Bornholm. Takket være Sol over Gudhjem og øyas matfestival. Mer om det litt senere.

På øya Bornholm, som ligger like sør for svenskekysten og Ystad, har de virkelig fått øynene opp for hvordan man produserer og distribuerer mat som er produsert på øya. Det er rett og slett en fryd for oss som er glad i god mat og drikke.
Og hi bør også du dra i sommer. Du kommer ikke til å angre. Bornholm er også den perfekte øya for familieferier.

Klikk på bildene for større format - alle bilder: Odd Roar Lange

Sol over Gudhjem

Dette er navnet på et legendarisk smørbrød bestående av rugbrød, røkt sild, rå eggeplomme, reddik og gressløk.
Men - minst like viktig: Det er også navnet på den største kokkekonkurransen i Danmark.
22. juni 2019 arrangeres årets konkurranse på havnen i den lille havnebyen Gudhjem. Og dette skjer for 11. gang.
Her er årets deltagere: Dak Wichangoen/Kiin Kiin, Annika Madsen/Roxie, Gabriel Hedlund/Vollmers
og Claus Henriksen/Dragsholm Slot. De er håndplukket av arrangørene Mads og Mikkel Marschall, som er brødre og kommer fra Bornholm, men som i dag er bosatt i København.
Hjertet banker imidlertid ekstra for Bornholm, for Gudhjem og for kommekobkurransen «Sol over Gudhjem». Minst én av deltagerne skal være etablert på Bornholm.
I tillegg til selve kokkekonkurransen er det også kåring av produktpriser, noe som stimulerer produsenter til å være med i konkurransen.
Og allerede dagen etter konkurransen, fra 23.-27. juni 2019, er det Matfestival på Bornholm.
Den kulinariske øya feirer seg selv med utallige matopplevelser. For alle som jobber med mat og reiseliv i Norge bør denne uka være obligatorisk som studietur.
Her kan du lese hele det imponerende programmet.

Gourmet på øya

Og dommerne Claus Meyer/Meyers, Jesper Koch/ByKoch, Thomas Rode / tidl. køkkenchef på Kong Hans
og Kamila Seidler/Deltager i Sol over Gudhjem 2017 skal plukke ut årets vinner i løpet av noen hektiske timer på brygga. Kokkekonkurransen TV-overføres samtidig som publikum får stå helt inntil deltagerne.
Kokkene skal imponere både dommerne, publikum og tv-seerne, og minst én av råvarene er hentet fra Bornholm.
Konkurransen er svært viktig når det gjelder å sette fokus på hvor mange gode råvarer som finnes like utenfor ytterdøra.
Og her kan du lese mer om hva gourmetøya Bornholm har å by på.
Jeg skal til Bornholm under årets Sol over Gudhjem, og håper at jeg treffer deg der. Ta gjerne kontakt på epost orl@thetravelinspector.no eller tlf +47 90 58 34 85 dersom du kommer til Gudhjem den nest siste helgen i juni 2019.
Og selv om du ikke rekker å komme til Bornholm til den første ferieuka i sommer så kan jeg virkelig anbefale Bornholm som feriemål i sommer.
Du kan lese flere artikler fra Bornholm litt lenger ned. Og alt du trenger å vite om å dra på ferie til Bornholm finner du på denne nettsiden.

Les mer om Bornholm