Derfor vil danskene ha «hygge» på UNESCOS verdensarvliste

Derfor vil danskene ha «hygge» på UNESCOS verdensarvliste

Nå kommer den «danske motgiften» til det daglige presset

Danske venner ved badehus på Tåsinge                                          Foto: Niclas Jessen

(ODD ROAR LANGE): Røde pølser, kalde øl, brede smil og et stort varmt hjerte. Slik kjenner vi Danmark og danskene. Det er både dejlig og hyggelig i Danmark. Og nå forsøker de å få etablert «hygge» som et dansk fenomen på Unescos verdensarvliste.
Hverdagsgleden skal bli danskenes etablerte varemerke. 
Danmark er tidligere blitt kåret til et av de 10 hyggeligste land i verden basert på World Happiness Report 2015-2017 hvor Finland gikk helt til topps og Norge ble nummer to foran nettopp danskene.
Les rapporten her.

Uttrykk og følelser

Det gode liv i Danmark - selv når det blåser.

Unescos verdensarvliste er kjent for mange bygninger og naturfenomen. Du finner både Røros og Bryggen i Bergen på den norske lista. Men her er også en del uttrykk. Blant disse er indisk yoga, spansk flamenco og belgisk ølkultur. Danskene på sin side vil ha hygge inn på kulturarvlista.
Danskene har i flere år jobbet med å utvikle ordet hygge nasjonalt og internasjonalt. Både klesprodusenter og møbelprodusenter bruker ordet for alt det er verd. Og nå etablerer danskene et hyggeråd for å jobbe enda mer målrettet for å koble Danmark til hygge.

Søknad på veg

- Danmark vil sende inn en søknad til Unesco for at hygge skal bli offisielt anerkjent som immateriell kulturarv, forteller Peter Krusborg, Visit Denmarks markedssjef for Norge og Sverige.
Hygge er fenomenet som danskene tok i bruk i 2016. Og det fikk omfattende mediedekning samtidig som hyggeinspirerte bøker, tepper, gensere og lys ble sendt ut på markedet.
I samme år ble hygge tatt med på listen over nye ord inngått i en engelsk ordbok, sammen med «Brexit« og «alternativ sannhet», skriver Visit Denmark i en pressemelding.

Setter ord på hverdagsglede

Det danske konseptet hygge ikke kan oversettes til et enkelt ord men omfatter en stemning og atmosfære av koselighet og komfort. Nå som det har fått verdens oppmerksomhet, ønsker Danmark å knytte sin verdi som et middel til moderne bekymringer som er offisielt anerkjent, forteller Visit Denmark.
Meik Wiking, grunnlegger og administrerende direktør i The Happiness Research Institute støtter forslaget.
-Med økende samfunnstrykk og den voksende betydningen av velvære, kan hygge legge vekt på samvær og likestilling ha reelle og materielle fordeler, ikke bare for det danske folk, men for alle som utøver denne unike danske sosiale ritualet.

Hygge til alle

Med hygge på Unescos verdensarvsliste håper det danske teamet som er ansvarlig for søknaden at fordelene med hygge blir enda mer utbredt og praktisert.
Ved inngangen til sommersesongen ønsker danskene å gi en dråpe dansk lykke til mennesker over hele verden.
I de kommende månedene vil Visit Denmark og en liten gruppe hyggeeksperter jobbe med lokalsamfunn, familier og enkelte dansker for å fange essensen av hygge og alle de fantastiske måtene man kan oppnå det på.
UNESCO-søknadet sammenfaller med en nylig Visit Denmark-kampanje som inviterer turister til å oppleve de transformerende effektene av hygge for seg selv.
Den posisjonerer hygge som den «danske motgift» til det daglige presset i det moderne liv. Kampanjen minner folk om at hygge er en immateriell følelse at du ikke kan kjøpe i en butikk, sier

Les mer om:

Obs: Dette må du vite om passet ditt i år

Obs: Dette må du vite om passet ditt i år

Du store kineser - og slik kan du tjene gode penger på dem

Du store kineser - og slik kan du tjene gode penger på dem