7 måter å unngå smitte når du flyr

Enkle tips som kan gjøre flyturen din mye bedre

Gjør du de riktige tingene for å redusere smittefaren til et minimum? Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE) Nyhetssendingene er fulle av oppdaterte nyheter rundt koronavirussituasjonen. Og når det kommer til reise så er det viktig at du følger UDs oppdaterte reiseråd og også lytter til Folkehelseinstituttet.
Mange sitter akkurat og lurer på om de skal avbestille eller bestille reiser i påska eller sommerferien, og hva reiseforsikringen egentlig dekker.
Da kan det være greit å vite at både flyselskap og reisearrangører har endret sine avbestillingsregler.

Smitterisiko

Influensaviruset Covid-19, også kjent som Korona/Corona, har fått veldig mange til å endre sine reiseplaner. Fordi man ønsker å redusere smitterisikoen. Men er det nødvendig, bortsett fra til høyrisiko-områder som Kina og Nord-Italia?
Men hva med dem som må eller ønsker å reise med fly? Finnes det noen smarte tips?

1) Vaksine
Det finnes foreløpig ingen vaksine mot korona. Men det jobbes hardt for å fremstille denne. For mange vil det være lurt å ta den vanlige sesonginfluensa vaksinen. Ikke fordi den hjelper mot korona. Men fordi du kan hindre at du rammes av sesonginfluensa og dermed reduserer immunforsvaret ditt. For dem som er i den såkalte risikogruppen, og som anbefales å ta vaksine mot sesonginfluensa, kan det også være lurt å ta vaksine mot lungebetennelse. Lungebetennelsen kommer ikke av virus, men av bakterier, men er er gjerne en følgesykdom av influensa. Du kan ta disse vaksinene hos fastlegen din eller på apotek.

2) Hold avstand
Dersom du ser at andre personer på flyplassen er åpenbart syke så bør du holde avstand. Center for Desease Control and Prevention har i en tidligere studie avdekket at dersom du sitter innenfor 2 rader fra en som er influensasyk så øker risikoen for at du smittes med 3,6 prosent. Dråpesmitte fordi noen nyser eller hoster er dessverre vanlig. Mens smitte gjennom flyets friskluftekanaler ikke er det.
Det er naturligvis mulig å be kabinpersonalet om å få bytte til et annet sete. Men ikke gjør dette uten at du har snakket med dem på forhold, fordi det er viktig for pilotene å ha kontroll over vekt og balanse i flyet. Spesielt under avgang.

3) Dropp ansiktsmaske
Du har sett dem, personer som går rundt med ansiktsmaske. Og det er en god idé dersom man skal unngå å smitte andre. Men den har ingen effekt for å hindre at du blir smittet. WHO har anbefalt an man nyser eller hoster i albuehulen fremfor i hendene. Mens andre mener dette er som å bruke klærne som lommetørkle.
Det er i alle fall bedre enn å nyse/hoste rett ut i lufta. Mens det aller beste er å nyse/hoste i en papirlommetørkle og deretter kaste dette. Her kan du lese andre hoste- og nysetips.

4) Vask hendene
Folkehelseinstituttet har gitt dette klare rådet til helsepersonell. De er også smarte for alle oss andre: Vask hendene grundig og jevnlig gjennom dagen.

5) Unngå berøring
Folkehelseinstituttet ber deg også å unngå å berøre dine øyne, nese og munn med uvaskede hender.

6) Spritvasking
Vask hendene med spritholdig innhold. Gjerne kjent som antibac og tilsvarende produkter. Kjøpt dette før du reiser og ta det med i håndbagasjen, i en beholder som ikke overstiger 100 ml. Dersom du har glemt å ta det med deg så kan du sjekke om du får kjøpt det på flyplassen. Enten i apotekutsalg, taxfree eller kiosker. I et nødsfall er det til og med mulig å bruke vanlig 60 prosent «drikkesprit» fra taxfreebutikken.
Rett etter håndvask med såpe gjør mange nordmenn denne feilen.

7) Holde deg oppdatert
Hold deg oppdatert på offisielle nyheter om koronaviruset. Og, husk å leve så normalt som mulig og derfor mener jeg at du ikke skal slutte å reise under konronautbruddet. Og husk at alle disse tipsene kan brukes også når koronautbruddet er over.

Les mer om koronautbruddet og reise her: