Er jeg egentlig helt norsk? Jeg ble DNA-testet

Nå skal jeg i alle fall få svaret på om jeg har lurt dere alle. 

500 slike DNA-tester ble produsert. Over 160 000 ønsker å bli testet. Jeg ble en av dem. 
Foto: Jakob Aarø Lange

Jeg vet ikke hvor tidlig man begynner å være opptatt av hvilket land man kommer fra. Rundt 5-årsalderen, kanskje. I så fall betyr det at jeg i snart 50 år har gått rundt - og reist rundt - og trodd at jeg var fra Norge. Og bare fra Norge. Foreldrene mine er født i Molde og alle fire besteforeldre er fra byen eller nærmeste omland. Oldeforeldre har heller ingen eksotisk bakgrunn - såvidt meg bekjent. Men, jeg kan ha tatt feil. Og i så fall kommer svaret i en postkasse nær meg om ikke altfor lenge. 
Reisesøkesiden Momondo har gjort en liten genistrek. De har utfordret sine kunder på spørsmålet: Vet du egentlig hvor du kommer fra? For du vet nemlig ikke svaret.
Før du leser videre bør du se denne svært følelsesladde filmen som ved utgangen av august 2016 er sett av mer enn 7 millioner mennesker på Youtube og enda flere via Facebook.

Nå har det vært min tur. Jeg har testet mitt DNA og sendt fra meg prøven som skal vise hvor jeg egentlig kommer fra. Momondos DNA-reise har som mål å bryte ned fordommer som skiller menneker fra hverandre. I samarbeid med Ancestry DNA skal vi finne svaret på om jeg faktisk har flere hjemland. 
166675 personer fra hele verden ønsket å være med på Momondos DNA-test. Jeg er en av de 500 som har fått bli med på dette eksperimentet.
Nå er ikke alle forskere like imponert over denne prøven. Danske eksperter mener metoden er feil, og at prøven ikke er det den utgir seg for å være. Her kan du lese The Copenhagen Post sin reportasje. De mener at en DNA-prøve må ha noe å sammenlikne seg mot for å være verdifull og korrekt.
Prøven er imidlertid tatt, og sendt inn. Nå venter jeg på svaret.
Og: Jeg er klar for å reise til alle mine hjemland - dersom jeg ikke allerede har vært der.

Her kan du se bildene fra da DNA-testen ble tatt. Det ble gjort ved en spyttprøve i et lukket glass som ble sendt inn til analyse.
Følg med på thetravelinspector.no så skal du få vite hvordan det ender.

Her kan du se hvordan DNA-testen gjennomføres

Fikk du lest disse?